Deu propostes per a gaudir al màxim de la Mostra de València-Cinema del Mediterrani

Aquesta cita cinèfila imprescindible ofereix projeccions, exposicions fotogràfiques, taules redones i concerts fins al 30 d'octubre

Imatge d'El que sabem, pel·lícula que ha inaugurat la Mostra aquest divendres
Imatge d''El que sabem', pel·lícula que ha inaugurat la Mostra aquest dijous / Mostra de València-Cinema del Mediterrani

Arriba la 37a Mostra de València-Cinema del Mediterrani amb més d'una setmana repleta de projeccions cinematogràfiques, però també d'activitats culturals que abasten àmbits com la fotografia, la literatura i la música.

Dotze produccions competiran per endur-se la Palmera d'Or en una edició on s'inclouen diverses novetats, entre les quals destaca la paritat entre directores i directors de les pel·lícules candidates. València es converteix en la meca dels cinèfils fins al 30 d'octubre i, perquè l'aprofites al màxim et, proposem aquestes deu activitats.

1. Sis propostes valencianes entre la programació

El cinema valencià torna a estar ben present en l'edició d'enguany de la mostra. En total són sis les pel·lícules de producció valenciana que formen part de les sessions especials. Són El agua, d'Elena López Riera, que va passar per Canes; l'òpera prima d'Avelina Prat, Vasil, amb Karra Elejalde, Alexandra Jiménez i Susi Sánchez; En temporada baja, que David Marqués ambienta en un càmping de València, amb les actuacions d'Antonio Resines, Edu Soto, Fele Martínez, Coque Malla o Ana Milán; El carrer és ma casa, de José Serrador i Fermina Ardanaz, que se centra en com va afectar la pandèmia a les persones sense sostre; Pervertimento, d'Alfonso Legaz, un assaig visual sobre la gent que fa teatre a la ciutat, i Cada ver es, d'Ángel García del Val.

El film The Gigantes, de la valenciana resident a Mèxic Beatriz Sanchis, es projectarà en la clausura del festival.

2. Homenatges al valencià Lluís Rivera, figura clau del cine experimental espanyol

Un dels protagonistes d'aquesta mostra és Lluís Rivera, cineasta valencià reconegut mundialment, allunyat de les modes i els circuits comercials del seté art. A banda de la projecció d'algunes de les seues obres dels setanta i huitanta, la Mostra dedicarà un volum monogràfic al director en la publicació Quaderns de la Mostra.

Aquesta publicació es presentarà en la taula redona sobre el cineasta, després de projectar la seua pel·lícula AutobioFilmoGrafía, aquest dijous a la sala Babel 5. Hi estaran presents el mateix Lluís Rivera, juntament amb Juan Miguel Company, Áurea Ortiz i Vicente Ponce.

3. El cinema grec en el segle XX

Berlín, Munic, Los Angeles, Sydney i ara, València. El projecte de l'Acadèmia de Cinema Hel·lé, en ocasió del segon centenari de la revolució grega, arriba a la Mostra amb més de trenta títols difícils de trobar i alguns no estrenats mai a Espanya, però també amb clàssics de directors de renom com Theo Angelopoulos, Costa Gavras i Michael Cacoyannis.

4. "La gent no s'adona del poder que té": presentació del llibre sobre Robert Guédiguian

El cineasta francés ha rebut aquest divendres la Palmera d'Honor de la Mostra per ser un dels directors "que més i millor han retratat la llum i l'ànima mediterrànies". Robert Guédiguian també ha fet una classe magistral aquest dissabte, però les activitats entorn de la seua figura no acaben ací.

Aquest dimarts es presenta el llibre Robert Guédiguian. La gent no s'adona del poder que té, amb la presència de l'autor, Aarón Rodríguez Serrano, i la posterior projecció de Marie-Jo y sus dos amores. La cita és a les 20:00 a la Filmoteca.

5. Almodóvar, Binoche i Rossellini, a través de la mirada de la fotògrafa Carole Bellaïche

La Mostra de València presenta "Retratos de cine", una exposició que arriba per primera vegada a Espanya de la mà i la mirada de la fotògrafa francesa Carole Bellaïche. En l'exposició, que recorre les quatre dècades de trajectòria d'aquesta artista que ha treballat per a la revista Cahiers du Cinéma i altres mitjans, es podrà gaudir d'instantànies de grans icones internacionals del seté art, com Catherine Deneuve, Isabella Rossellini, Juliette Binoche, François Truffaut, Agnès Varda, Abbas Kiarostami i Pedro Almodóvar, entre molts altres.

L'exposició estarà oberta de dilluns a dissabte, de 16:00 a 19:00, i els diumenges de 10:00 a 14:00, a la Galeria del Tossal fins al 30 d'octubre.

6. La personal veu de Lucile Hadzihalilovic, protagonista de la Secció Focus

En la Mostra d'enguany els cineastes francesos reben un reconeixement especial, i és que, a banda de Guédiguian, també se li ret homenatge a la directora de Lió i d'ascendència bosniana Lucile Hadzihalilovic.

Una artista amb una de les mirades més personals del circuit cinematogràfic internacional, l'obra de la qual se centra en la infància en escenaris misteriosos, replets de simbolisme i ressons psicoanalítics. Durant el festival es projectaran sis dels seus curts i llargmetratges a les sales Babel, i en la projecció de la pel·lícula Earwig d'aquest dijous estarà present la directora.

Imatge d'Earwig, pel·lícula de Lucile Hadzihalilovic
Imatge d'Earwig, pel·lícula de Lucile Hadzihalilovic / Mostra de València Cinema del Mediterrani

7. Xarrades, trobades i 'photocalls' a la plaça de l'Ajuntament de València

Com a novetat en aquesta edició, el festival té un espai propi a la plaça de l'Ajuntament, on es fan xarrades, trobades entre professionals, presentacions de pel·lícules i la instal·lació d'un photocall per on passaran figures populars de l'escena cinematogràfica espanyola: entre altres Antonio Resines, Karra Elejalde, Susi Sánchez, Coque Malla i Vanesa Romero.

8. Emissions en directe dels programes 'Podríem fer-ho millor' i 'Pròxima parada'

Al mateix espai s'emetrà en directe el programa d'À Punt Ràdio Podríem fer-ho millor, aquest diumenge a les 9:00, i Pròxima parada, dilluns a les 15:30.

À Punt, mitjà oficial del certamen, atorga el Premi del Públic, per segon any, a la pel·lícula més votada pels espectadors entre totes les de la Secció Informativa i adquirirà els drets d'emissió de la pel·lícula guardonada.

9. Compromís amb els joves creadors

El programa À première vue repeteix per segona vegada en el festival amb una selecció de curtmetratges d'escoles de cinema de Beirut, Marràqueix i Tunísia. La novetat d'enguany, però, és que també s'hi ha sumat representació valenciana amb el centre Barreira A+D, que presenta El último telegrafista.

Les projeccions dels curts seran el dimarts a les 20:00 a la sala Babel 5.

10. La Banda Simfònica Municipal de València interpreta bandes sonores

Aquest diumenge al migdia, la Banda Simfònica Municipal de València interpretarà bandes sonores de pel·lícules destacades de la història del cine, com El padrí, Carros de foc, El gatopardo, La dolce vita Los odiosos ocho. Serà a La Rambleta, amb accés gratuït.

També et pot interessar

stats