Vicent Soriano, exassessor de l'OMS: "El coronavirus deixarà de ser un problema de salut pública enguany"

L'especialista en malalties infeccioses es mostra convençut que el virus es convertirà molt prompte en un refredat més, gràcies a la vacunació massiva, els antivirals i el fet que molta gent ha passat ja la covid

Vicent Soriano, metge especialista en malalties infeccioses
Vicent Soriano, metge especialista en malalties infeccioses / À Punt NTC

Passades les festes de Nadal, la cinquena onada de la covid colpeja amb força la Comunitat Valenciana, on s'ha arribat a xifres rècord des de l'inici de la pandèmia amb 2.112,54 casos per cada 100.000 habitants a 14 dies.

Mesures com la possibilitat d'adquirir tests d'antígens a les farmàcies o la vacunació dels xiquets i les xiquetes ajuden a frenar l'expansió de la pandèmia, però la variant òmicron no para de sumar contagis a causa del seu alt nivell de transmissió.

Per a fer un repàs de la situació actual de la pandèmia i poder entendre cap on ens dirigim, en À Punt NTC hem parlat amb Vicent Soriano, metge especialista en malalties infeccioses, vicedegà de la Universitat Internacional de La Rioja (UNIR) i exassessor de l'OMS.

En quin moment de la pandèmia estem?

Estem ara a Espanya en la sisena onada, la cinquena a la Comunitat Valenciana. Si la comparem amb la primera i la segona ara tenim molts més contagis, perquè la nova variant òmicron és més transmissible i també perquè tenim més disponibilitat de fer-nos tests. 

No obstant això, els casos greus són menys freqüents que respecte als mesos de març i abril de l'any passat i açò es deu fonamentalment al fet que tenim immunitat parcial, ja que la gran majoria de la gent o s'ha vacunat o ja ha patit la covid.

"El pic de contagis s'espera que passe a partir de la setmana que ve"

Amb la situació actual, quina és la perspectiva de futur?

Podem comparar la situació d'Espanya amb la de Regne Unit, per exemple, perquè allí van una setmana per davant que nosaltres. Allí el pic de contagis després de Nadal ja està començant a baixar, i és el que s'espera que passe ací també a partir de la setmana que ve.

La sensació és que ara hi ha molta gent que s'ha infectat, amb pocs símptomes: dos o tres dies de febre, mal de cap, uns pocs mocs... com qualsevol grip o refredat. D'altra banda, és molt probable que també arriben altres variants de l'Àfrica subsahariana, d'Índia o del sud-est asiàtic, que reemplaçaran les que hi ha ara, però com que la majoria de la població estem protegits no tindrem símptomes greus.

El que passarà més prompte que tard és que la covid-19 es convertisca en un coronavirus endèmic com els altres quatre que tenim. Faran falta uns mesos, no més, i aquest serà el cinqué.

Com valoraria l'estratègia de la sisena onada, amb menys restriccions que totes les anteriors?

Sembla que el 2022 serà un any més positiu en aquest sentit que el 2021, això no obstant, encara hi ha persones als hospitals i persones que estan morint-se per la covid. Tanmateix, en l'àmbit social, educatiu i econòmic no podem quedar-nos en casa perquè hem de menjar.

Per tant, quan la covid es convertisca en un tipus de grip més prendrem les mateixes mesures que hem fet amb la grip, que no són poques: campanya de vacunació anual, aïllar els infectats als hospitals, dotar els sanitaris de roba especial... però el bloqueig a l'activitat econòmica o la turística no tornarà a passar.

"La covid-19 es convertirà en un coronavirus endèmic com els altres quatre que tenim. Faran falta uns mesos, i aquest serà el cinqué"

Quina és l'efectivitat dels tests d'antígens?

És important recordar a la gent que els tests d'antígens amb marca CE, és a dir, aprovats per la Unió Europea, funcionen molt bé. De fet, haurien de tindre un preu d'un euro perquè la gent se'ls puga fer sovint a casa davant de qualsevol sospita.

És un tresor disposar de diagnòstics a l'abast, però cal tindre en compte que els tests diagnostiquen la contagiositat. La infecció del coronavirus dura una setmana, per tant, va del dia 2 des del contacte amb un positiu fins al dia 10. Aquest és el moment crític en el qual s'ha de fer el test i el confinament, i quan es tinga la possibilitat, de rebre el tractament antiviral.

Podríem parlar d'una data o període de finalització de la covid-19?

Amb les ferramentes amb les quals comptem ara, com la vacunació i els tests d'antígens, i les que arribaran pròximament, que són les pastilles antivirals aprovades ja per l'Agència Europea de Medicaments i pels Estats Units, esperem que en uns mesos puguem passar pàgina a escala social. Està clar que aquest coronavirus ha vingut per a quedar-se, però amb aquestes mesures desapareixerà com a problema de salut pública al llarg d'enguany i es quedarà com un coronavirus més de refredats d'hivern.

Ja hi ha data de l'arribada dels antivirals a Espanya?

Fa una setmana que l'Agència Europea de Medicaments els va aprovar i ara és tan sols una qüestió de negociació entre el govern espanyol i les dues farmacèutiques que els comercialitzen. Amb açò esperem tindre'ls a l'abast en un mes, mes i mig. Aquests antivirals són unes pastilles que es prenen tres al matí i tres a la nit durant cinc dies, i açò avorta les infeccions en menys de 48 hores.

També et pot interessar

stats