La cinquena onada és ja la segona més forta de la pandèmia

Els contagis s’han disparat, però la pressió hospitalària és menor que en altres onades

La cinquena onada ha arribat a la nit de Nadal marcant xifres de contagis que no es registraven des de mitjan febrer, quan encara estàvem deixant arrere la tercera, la més forta fins ara.

Com mostra la gràfica de l'evolució de la mitjana mòbil setmanal de contagis diaris, encara no hem arribat al pic màxim de tota la pandèmia (que es va viure el 26 de gener amb 7.995,29 contagis de mitjana), però ja hem deixat arrere el pic màxim de la quarta mentre que la primera i la segona queden prou lluny. I tot en menys d'un mes, perquè aquesta cinquena onada ha sigut més veloç que l'anterior, com demostra la verticalitat de la línia ascendent. Si l'1 de desembre de 2021 la mitjana mòbil era de 1.079,57 i encara no havia sobrepassat el rècord de la segona onada, en només 24 dies ha pujat fins a 3.973,71 —més del doble— i ha superat també la quarta onada.

Així, pel que fa als contagis, hem arribat al segon Nadal pandèmic travessant la segona onada més forta que ha viscut la Comunitat Valenciana des que va començar la crisi sanitària. Però què passa amb la resta d'indicadors epidemiològics? És la situació pitjor que l'any passat? Des del punt de vista dels contagis, sí. Fa un any la incidència acumulada a 14 dies era de 376 casos per cada 100.000 habitants, mentre que aquest divendres és de 814 casos per cada 100.000 habitants, més del doble.

Però com es pot observar en els gràfics següents, afortunadament aquesta crescuda dels contagis no ha comportat que la pressió hospitalària es duplique en comparació amb la de 2020. La nit de Nadal de l'any passat el 13,36% dels llits d'hospital de la Comunitat Valenciana estaven ocupats per pacients amb covid-19 i hui en són només el 8,16%, 5,2 punts menys. El descens de l'ocupació a les unitats de cures intensives ha sigut menor perquè s'ha passat d'un 25,05% de llits ocupats per pacients amb covid a un 21,4% —3,65 punts menys—, però, tot i això, el coronavirus ha causat menys ingressos a les unitats de crítics.

Per tant, malgrat l'augment dels casos positius, la pressió que pateix el sistema sanitari és menor que la de Nadal de l'any passat. Una millora de la situació als hospitals que es deuria a l'efecte de la vacunació massiva, ja que la vacuna no evita el contagi, però sí que n'alleuja els símptomes, que és el que en última instància fa que siga necessària l'hospitalització. De fet, durant la tercera onada ningú havia rebut encara la pauta completa de vacunació i, mentre que les xifres de contagis diaris no eren molt superiors a les registrades l'última setmana, les hospitalitzacions eren cinc vegades superiors a les que hi ha actualment.

També et pot interessar

stats