Nadal amb mascareta en exteriors i rècord de contagis

La Conselleria de Sanitat ordena anul·lar operacions no essencials per a deixar espai lliure a les UCI per a pacients covid

Un local a València mostra un cartell amb l'obligatorietat del certificat covid
Un local a València mostra un cartell amb l'obligatorietat del certificat covid / Europa Press

El Nadal comença amb un nou rècord de contagis per coronavirus a Espanya i a la Comunitat Valenciana després de l'arribada de la variant òmicron i amb la tornada de l'obligatorietat de la mascareta en exteriors en tot el país. S'endureixen les mesures per a tractar de contindre aquesta sisena onada de la pandèmia de la covid-19.

La Conselleria de Sanitat ha ordenat anul·lar operacions no essencials per a deixar espai lliure a les UCI per a pacients covid. Ja ha enviat als departaments de salut les instruccions per a garantir l'atenció hospitalària en vista al previsible increment d'ingressos covid en planta i en UCI en les pròximes setmanes.

Ara mateix, a la Comunitat Valenciana el 21% de les places d'UCI estan ocupades per pacients covid, 5 punts per damunt de la mitjana estatal. Segons l'última actualització de dades, hi ha 5.820 nous casos confirmats a la Comunitat Valenciana, i s'han notificat cinc morts en les últimes 24 hores. En el conjunt de l'Estat la incidència acumulada se situa en 911 casos, record històric.

Un mes després que l'OMS alertara de l'aparició d'òmicron, aquesta variant de covid ja és la dominant a l'àrea metropolitana de València, l'àrea amb més densitat de població de la Comunitat Valenciana.

Entra en vigor l'ús de la mascareta al carrer

Precisament aquest divendres, dia de Nit de Nadal, entra en vigor el reial decret que imposa l'ús de la mascareta a l'aire lliure, fins ara només obligatori en aquells casos en els quals no és possible mantindre la distància de seguretat. Les sancions per no portar-la poden ser de fins a 100 euros. Caldrà dur la mascareta al carrer en tot moment.

L'obligatorietat arriba mesos després que l'ús decaiguera i enmig de l'escalada de casos. Va ser el passat 26 de juny quan el govern espanyol va decidir posar fi ús de la mascareta en els exteriors si hi havia més de metre i mig metre de distància.

A partir d'ara, en canvi, els majors de sis anys hauran de posar-se la mascareta en eixir de casa i només se la podran llevar en la natura o per a practicar esport individual, amb l'excepció per exemple d'aquelles persones amb alguna mena de malaltia o dificultat respiratòria.

A més, la utilització de la mascareta continua sent obligatòria en espais tancats d'ús públic i en tots els mitjans de transport, excepte en els vehicles on només viatgen persones que convisquen en el mateix domicili.

S'estén el certificat covid

També des d'aquest divendres s'amplia l'obligatorietat de presentar el certificat covid per a accedir a més establiments públics. Cal fer-ho en tots els bars i restaurants, independentment de l'aforament, en gimnasos, la resta d'instal·lacions esportives i també en cines i en els llocs on es menge o bega. L'única excepció, de moment, són les terrasses dels establiments de restauració.

Impuls de la vacunació

L'executiu espanyol defén que la situació no és la de març de 2020 ni la del Nadal de l'any passat, per la qual cosa aposta per la mascareta i per la vacunació per a controlar la nova onada, deixant en mans de les comunitats autònomes la possibilitat d'implantar mesures més dures en funció de la situació de cada territori.

L'evolució de la pandèmia ha fet que, per segon any consecutiu, s'haja suspés Expojove a Fira València.

També et pot interessar

stats