José Tuells, expert en Medicina Preventiva: "Òmicron podria estar anunciant-nos el principi del final de la pandèmia"

L'especialista afirma que el coronavirus s'està afeblint i que l'onada provocada per la nova variant és "la dels asimptomàtics i casos lleus"

L'epidemiòleg de la UA José Tuells, aquest dilluns en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

La pandèmia de coronavirus pot estar prop del final. És el falaguer missatge que ha llançat l'especialista en Medicina Preventiva José Tuells, entrevistat aquest dilluns en Les notícies del matí. L'expert, que també és director de la Càtedra Balmis de Vacunologia de la Universitat d'Alacant (UA) i membre de la Societat Espanyola de Vacunologia, s'ha unit a altres veus de la comunitat científica que veuen en òmicron, la nova variant, un senyal que la crisi sanitària podria acabar: "Hauríem de ser relativament optimistes, la variant òmicron podria estar anunciant-nos el principi del final de la pandèmia", ha assenyalat en la ràdio d'À Punt.

A pesar del repunt de contagis que ha esclatat en la cinquena onada de covid-19 a la Comunitat Valenciana —sisena a Espanya—, hi ha espai per a l'esperança perquè hi ha indicis que la pandèmia entra en una fase d'afebliment. Segons ha recordat Tuells, les mutacions que han tingut com a resultat òmicron, la variant més transmissible fins a la data i que està catapultant les infeccions en l'últim mes en tot Europa, no són més que una estratègia del mateix virus per a adaptar-se a l'entorn i convertir-se en endèmic. La nova variant detectada a Sud-àfrica comporta una propagació més ràpida, però alhora produeix menys casos amb quadres greus de la malaltia, fet que l'aboca a convertir-se en cíclica. I l'efecte es magnifica amb les vacunes: "L'onada d'òmicron és la dels asimptomàtics i els casos lleus", resumeix l'expert, que recorda tot i això que quan puja la incidència és lògic esperar un augment dels ingressos en hospitals i de pacients en UCI.

A l'actual onada, en qualsevol cas, el metge ja li posa data de caducitat: "En alguns països ja s'ha arribat al pic màxim de casos i la corba està començant a baixar. I açò passarà també a Espanya". Un pronòstic que llança amb vista a tres o quatre setmanes, que és el període de decalatge que porta el nostre país amb relació a altres de la UE on l'onada va començar abans.

L'onada d'òmicron és la dels asimptomàtics i els casos lleus. Com que n'hi ha molts, també es produeixen ingressos i hi ha persones en les UCI, però no té res a veure en gravetat amb onades passades

Reformular l'estratègia contra el coronavirus

Per a José Tuells, l'arribada d'òmicron obri una nova etapa de la pandèmia, que va camí de convertir-se en cíclica. Això obliga a replantejar l'estratègia de lluita contra el SARS-CoV-2: "El virus s'està adaptant i nosaltres hem de fer-ho també. Cal que enfoquem d'altra manera la malaltia", ha assegurat. En aquest sentit, ha remarcat que cal aprendre dels quatre coronavirus ja coneguts i que estan darrere "d'un terç dels refredats comuns" propis de l'hivern.

D'altra banda, l'epidemiòleg veu fonamental fer estudis de prevalença i millorar els sistemes de detecció per a tindre una idea més ajustada a la realitat de la incidència real del virus entre la població, perquè les estimacions apunten que a Espanya s'identifiquen "menys d'un terç" dels contagis que hi ha.

Els cribratges massius en els casos lleus no són necessaris en aquests moments. Ni quarantenes per a les persones asimptomàtiques que estiguen vacunades

En aquesta fase endèmica, el professor de la UA creu que el focus de les autoritats en Salut Pública ha de posar-se en els casos greus, com passa amb la grip. Per això, no veu necessaris fer cribratges massius en els casos lleus ni les quarantenes per a persones vacunades en què la covid-19 es mostra sense símptomes. Igualment, recorda que no cal fer "una carrera tremenda" per a fer-se tests d'antígens perquè contribueixen a saturar l'atenció primària i freqüentment s'interpreten de manera errònia: "Un negatiu dos dies després del contacte estret es pot convertir en un positiu l'endemà", exposa.

A més, demana que es redefinisca i suavitze la manera d'informar sobre la pandèmia a la societat i que els governs donen només estadístiques dels casos greus i hospitalitzats: "Cal que ens despertem cada matí amb la xifra de casos nous de covid-19?", es pregunta l'expert. A parer seu, la dinàmica actual en la comunicació diària dels indicadors crea un estat "permanent" d'alarma entre la població "que no beneficia".

Cal que ens despertem cada matí amb la xifra de casos nous de covid-19?

Sobre la mascareta a l'aire lliure: "És com portar casc quan camines"

Tuells també s'ha mostrat crític quan a la recuperació de l'obligatorietat de la mascareta al carrer, l'última restricció estrela decretada pel govern espanyol per culpa de l'augment dels contagis que, segons diu, només contribueix a tensar i atemorir més la societat. Tuells ha titllat la mesura de "qüestionable" perquè, segons ha recordat, hi ha evidències científiques sòlides que apunten que és vertaderament útil en espais tancats i en llocs amb molta concentració de persones: "És com portar el casc quan es camina en lloc de quan es va en moto", ha ironitzat.

També et pot interessar

stats