Com fer-se un test d'antígens a casa

L'equip del programa A la Ventura explica en directe com es fa un test d'autodiagnosi, que no requereix la presència d'un sanitari, a diferència de la prova de PCR

'A la Ventura' explica com fer-se un test de covid / À Punt Media
23 de desembre 2021 - 15:21

Des que a l'estiu el Consell de Ministres va aprovar la venda a les farmàcies sense recepta mèdica de l'autotest d'antígens, l'actual repunt de les xifres de contagi ha impulsat la ciutadania a fer-ne provisió per si en necessiten de cara a les reunions familiars de Nadal.

Un procés que, cal destacar, és molt senzill de practicar. Es tracta d'una prova que, com el nom indica, és d'autodiagnosi, i, per tant, no necessita la presència ni la intervenció d'un professional sanitari. És molt important practicar el test en un espai asèptic i net, on poder deixar tots els productes sense perill que es contaminen. Tan sols calen uns pocs passos per a saber si estem infectats o no.

Cal anar amb cura en abocar el líquid al tub perquè no el toque
Cal anar amb cura en abocar el líquid al tub perquè no el toque / À Punt Mèdia

Els passos son els següents

  1. Agafem el recipient que porta la solució d'extracció. Es tracta d'un líquid transparent que va dins d'un envàs de plàstic.
  2. L'abocarem dins del tub d'extracció (un altre envàs de plàstic que inclou una caputxa per a poder tancar-lo en acabar). En total seran unes set o huit gotetes de la solució d'extracció les que cauran dins del tub d'extracció comptagotes. En aquest punt, cal tindre precaució perquè la solució d'extracció i el tub d'extracció no entren en contacte.
  3. A continuació agafarem el paquet que envolta l'escovilló. La persona que manipula tots els tubs li oferirà a la persona que s'ha de fer la prova que ella mateixa agafe l'escovilló de dins del paquet, tot per a evitar qualsevol contaminació.
  4. Molt important: a diferència de la prova PCR, que requereix que l'escovilló s'introduïsca fins al fons per a agafar bé la mostra, en el cas del test d'autodiagnosi l'escovilló sols s'ha d'introduir en la part superficial del nas i pegar-li unes voltes en cada fosa nasal. I serà d'ací des d'on s'obtindrà la mostra.
  5. Una vegada finalitzat el punt 4, introduïm l'escovilló dins del tub d'extracció. Li peguem quatre voltes a l'escovilló perquè s'impregne ben bé de la solució d'extracció i deixem el conjunt reposar aproximadament un minut.
  6. A continuació, agafem el tub d'extracció, retirem l'escovilló i el tapem amb el tap que du incorporat.
  7. I ací arribem a l'últim pas, al test d'antígens. Agafarem l'altre dels paquets precintats, on està el test d'antígens. És molt important deixar-lo damunt la taula i, a continuació, agafar el tub d'extracció amb comptagotes, del contingut del qual només depositarem tres gotes en el test d'antígens.
  8. Deixarem reposar el test 15 minuts.
Com saber interpretar el test d'antígens
Com saber interpretar el test d'antígens

En la imatge veiem una línia rosa. Vol dir que el test s'ha realitzat correctament. Si no apareix aquesta línia, significaria que el test s'hauria dut a terme de manera incorrecta.

Cal recalcar que en cas d'aparéixer una segona línia, això voldria que la persona és positiva en SARS-CoV-2 i, per tant, es trobaria en fase d'infecció.

Una recomanació dels especialistes és la següent: en cas de donar negatiu, si malgrat això la persona presenta símptomes, s'ha de consultar un especialista.

També et pot interessar

stats