Un any de l'"Enxufa-li!"

Batiste Martí, Salvador Brotons o Benilde Domingo van ser els primers valencians que van rebre la vacuna contra el coronavirus i es van convertir en protagonistes d'una jornada històrica

Salvador Brotons, resident d’un centre de majors de Sant Vicent del Raspeig / À Punt NTC

Batiste Martí, de 81 anys, va ser el primer valencià que es va vacunar contra la covid-19, ara fa just un any. Amb ell, van compartir l'honor d'encetar la campanya de vacunació contra el coronavirus a la Comunitat Valenciana Salvador Brotons, de 65 anys, resident d’un centre de majors de Sant Vicent del Raspeig, i Benilde Domingo Monferrer, de 86 anys, nascuda a Benafigos. 

A la resta d'Espanya, els rostres protagonistes d'aquella jornada històrica eren els d'Araceli Rosario Hidalgo, interna de la residència de majors Los Olmos de Guadalajara des de 2013 i nascuda l’any 1924, i Mónica Tapias, tècnica de cures auxiliars d’infermeria, en el mateix centre geriàtric, i nascuda el 1972.

Aquest dilluns es compleix un any de l'inici de la fi de la pandèmia, amb l'arribada de les vacunes i la seua inoculació. Més de 700 persones van rebre la primera dosi a la Comunitat Valenciana aquell diumenge de desembre. La campanya va arrancar en set residències lliures de covid, centres públics, privats, municipals i concertats, ubicats als municipis de Torrent, Benissanó, Rafelbunyol, Sant Joan d'Alacant, Sant Vicent del Raspeig, Borriana i Almassora.

A les deu del matí del dia 27 de desembre del 2020, les primeres dosis de la vacuna de Pfizer arribaven des de la nau industrial de la farmacèutica on estaven emmagatzemades al punt de distribució de València. Des d'aquesta localització es van repartir entre les residències que van començar el procés d'immunització.

Els requisits que tots elles complien eren no haver registrat casos de coronavirus ni haver patir un brot com a mínim tres mesos abans de l’inici de la vacunació.

En aquella primera fase, que va durar tres mesos, la Conselleria de Sanitat Universal va triar un total 110 residències al llarg del territori valencià. Durant el mes de gener s’administraren 132.000 dosis als residents i personal d'aquests centres, així com al personal sanitari de primera línia, la resta de la plantilla sanitària i grans dependents.

Al mes de març s'acabava de vacunar amb les dues dosis contra la covid les 188.000 persones del primer grup de vacunació. A aquest grup de més risc el van seguir altres col·lectius vulnerables com els majors de 80 anys que no viuen als centres de majors o persones amb malalties immunodepressores.

Des d'aquell 27 de desembre s'ha administrat la pauta completa d'immunització a 4.242.773 persones i s'han inoculat un total de 9.433.334 dosis a la Comunitat Valenciana. Després de passar per diferents fases, la vacunació se centra ara en la immunització pediàtrica, l'administració de les dosis de reforç i la repesca dels que encara no s'han vacunat.

En el primer aniversari de l'efemèride, la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha destacat “l'èxit col·lectiu” que ha suposat la campanya de vacunació, el balanç de la qual és “positiu i esperançador”.

També et pot interessar

stats