Balanç d'un any de vacunació: 4,24 milions de valencians amb la pauta completa

La consellera Ana Barceló destaca "l'èxit col·lectiu" de la campanya, durant la qual s'han administrat més de 9,4 milions de dosis del vaccí

Diverses persones esperen en el vacunòdrom de la Ciutat de les Arts i les Ciències, a València
Diverses persones esperen al centre de vacunació de la Ciutat de les Arts i les Ciències, a València / Efe

Des que el 27 de desembre de 2020 va començar la campanya de vacunació contra la covid-19 a la Comunitat Valenciana, s'ha administrat la pauta completa d'immunització a 4.242.773 persones i s'han inoculat un total de 9.433.334 dosis.

El dia en què s'han inoculat més vacunes de tota la campanya d'immunització és el 31 d'agost, amb 132.965 dosis. Per setmanes, entre el 28 de juny i el 4 de juliol es va aconseguir el major nombre de dosis administrades, 489.779.

El mes de major activitat en l'administració de vacunes va ser juny, amb un total d'1.652.994 Al juliol es van inocular 1.470.861 dosis i a l'agost, 1.370.962. Destaca el mes de desembre, encara sense acabar, amb 836.474 dosis injectades, per davant de gener, febrer, març, setembre, octubre i novembre.

Per laboratoris, s'han administrat 6,6 milions de dosis de Pfizer BioNTech (el 70,7% del total); 1,5 de Moderna (16,3%); un milió d'AstraZeneca (10,6%); i més de 221.000 dosis de la vacuna de Janssen (2,4%).

"Èxit col·lectiu"

En el primer aniversari de l'efemèride, la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha destacat “l'èxit col·lectiu” que ha suposat la campanya de vacunació, el balanç de la qual és “positiu i esperançador”.

La consellera ha destacat que s'han aconseguit “diferents fites”. “La primera ha sigut disposar d'una vacuna el mateix any de la pandèmia. En segon lloc, disposar d'uns equips de professionals extraordinaris que han mostrat una gran dedicació i obstinació en el procés d'immunització per a poder protegir tota la població. I en tercer lloc, la responsabilitat dels ciutadans i ciutadanes, que han entés que el millor antídot contra la Covid-19 és la vacuna”.

Gràcies a tot això, “podem dir que la Comunitat Valenciana està per damunt de la mitjana de la resta d'Espanya en cobertura de població vacunada”, ha afegit la consellera.

Més de 1,3 milions de dosis de reforç

Del total de vacunes administrades, 1.304.747 han sigut dosis de reforç o record per a altres tantes persones.

Quant als grups de risc que han rebut la dosi de reforç, 42.807 són persones amb patologies de risc per la Covid-19, 25.095 són persones que viuen en residències, 623.178 són persones majors de 70 anys, 146.269 són persones que prèviament han estat immunitzades amb Janssen, 358.467 són persones de 60 a 69 anys i 108.931 corresponen a personal sociosanitari.

A més, 105.898 xiquets i xiquetes de 9 a 11 anys ja han rebut, entre el 15 i el 22 de desembre, la primera dosi pediàtrica. Això implica que s'han vacunat el 70% dels menors, és a dir, tots els previstos, excepte aquells que no van acudir a classe (per estar confinats o per una altra raó), l'alumnat per a qui la vacuna no està indicada o aquells els progenitors o tutors dels quals no van formalitzar l'autorització corresponent.

A més, durant aquest temps també s'ha desenvolupat la campanya contra la grip i Sanitat ha administrat vora un milió de dosis de la vacuna de la grip, en concret 972.010.

Dels punts de vacunació massiva als punts mòbils sense cita prèvia

Ana Barceló ha destacat que “a la Comunitat Valenciana s'ha vacunat d'una manera planificada i àgil” i ha subratllat: “En tot moment seguim una estratègia que consistirà a prioritzar la protecció dels grups més vulnerables, i això vam fer en començar amb les persones majors i els grups de major risc, així com respectar sempre la vacunació per grups d'edat”.

Per tant, al principi, la vacunació se centrà en les residències de majors i persones dependents, col·lectius especialment vulnerables i, per això, prioritaris. Va seguir el personal sanitari de primera línia, el personal essencial i, en el moment en què l'arribada de vacunes a la Comunitat Valenciana es va fer de manera regular, la vacunació es va estendre a la resta de la ciutadania, de forma ordenada i començant per les franges de major edat, per la fragilitat que tenen enfront del coronavirus.

Va ser en aquell moment quan es van obrir centres de vacunació massiva, fins a arribar a establir-se 133 punts distribuïts per tota la Comunitat Valenciana, entre els quals van destacar el situat en el Auditori i Palau de Congressos de Castelló, la Ciutat de les Arts i les Ciències de València, la Ciutat de la Llum d'Alacant i la Institució Firal Alacantina d'Elx. En total, en el moment de més activitat, va arribar a haver-hi 420 equips de vacunació immunitzant i durant aquesta fase es van enviar 7.609.227 SMS de citació.

En finalitzar la vacunació massiva, aquests enclavaments van cedir el testimoni a les unitats de vacunació mòbil desplaçades a festivals de música, estadis de fúbol, centres comercials i campus universitaris. 

Una vegada citada tota la població, el principal objectiu en aquests moments consistix a administrar les dosis de reforç o record, però sense desatendre els qui encara no han iniciat el procés o estan pendents de rebre alguna dosi.

Aquest últim grup, s'habiliten cada setmana punts de vacunació sense cita prèvia. Per a les dosis extres, Sanitat està enviant un SMS o cridant a les persones interessades perquè acudisquen a algun dels 42 punts estables de vacunació que s'han habilitat. 

També et pot interessar

stats