Tercera dosi: quan, com, on i quina vacuna em toca

Amb l’arribada de les celebracions de Nadal i l’amenaça creixent dels contagis, la campanya de vacunació torna a ser el centre d’atenció

Tercera dosi: quan em toca vacunar-me
Tercera dosi: quan em toca vacunar-me / Marta Galindo

Amb l’arribada de les celebracions de Nadal i l’amenaça creixent dels contagis, la campanya de vacunació torna al centre d’atenció. Les dades són clares: amb més contagis que l’any passat en la mateixa època de l’any, la situació als hospitals és ben diferent.

Més del 90% de la població major de 12 anys té ara la pauta completa i això ha alleugerit notablement la gravetat dels casos de covid i la pressió assistencial.

La Conselleria de Sanitat Universal ha informat aquest dijous que ha establit una nova estratègia de vacunació contra el coronavirus per a accelerar el ritme d'immunització de la població pendent de rebre la dosi de reforç o que encara no compte amb la pauta completa. Però, qui pot rebre ja la tercera dosi i què ha de fer-hi? Intentem resoldre'n els dubtes a continuació.

Qui pot rebre la dosi de reforç?

De moment, la comissió de salut pública ha avalat l’administració de la dosi de reforç a totes les persones majors de 40 anys; persones internes en residències de majors o centres sociosanitaris i sanitaris; persones de qualsevol edat que van rebre una dosi de la vacuna de Janssen; personal sociosanitari; personal sanitari i sociosanitari i persones de qualsevol edat que van rebre la pauta amb AstraZeneca. La vacuanció en els grups citats serà de manera progressiva i seguint l’orde de prioritat establit que marca vacunar primer als grups de major risc. Els últims que es vacunaran, per tant, seran els grups de 50 a 59 anys i el de 40 a 49 anys. 

Quina vacuna m’administraran?

S'utilitzaran vacunes d’ARNm (Moderna-Spikevax® o Pfizer-Comirnaty®). L'interval entre l'última dosi de la pauta completa i la dosi de record serà:

  • 3 mesos si la pauta completa es va realitzar amb vacunes d'adenovirus (Janssen o AstraZeneca).
  • 6 mesos si alguna de les vacunes utilitzades en la pauta completa va ser d’ARNm (Pfizer o Moderna o pautes mixtes). En el cas de les pautes mixtes, fa referència a persones vacunades amb una dosi de Moderna o Pfizer i altra d'AstraZeneca.
  • 6 mesos per a persones amb antecedents documentats de vacunació completa amb vacunes no autoritzades en l'Agència Europea de Medicaments o no disponibles a Espanya.

Tinc més de 60 anys. Em citaran o he d’anar a un punt de vacunació mòbil?

Un dels objectius prioritaris de Sanitat Universal és oferir la vacunació amb les terceres dosis o dosis de reforç a la població major de 60 anys abans que finalitze l'any. Per tant, no serà necessari acudir a un punt de vacunació mòbil, sinó que rebran una cita a través d’un SMS o telefonada. Se'ls citarà en un dels 47 punts de vacunació permanent o en un centre sanitari, depenent del departament de salut.

Estic vacunat amb Janssen o AstraZeneca, què he de fer?

En el cas de les persones vacunades amb Janssen, i a l'igual que amb els majors de 60 anys, la citació ja està en procés i rebran un SMS o una telefonada per acudir a un dels 47 punts de vacunació permanent o a un centre sanitari, en funció de departament de salut.

D'altra banda, les persones vacunades en el seu moment amb la pauta exclusiva d’AstraZeneca (doble dosi o simple, en el cas d'haver passat la malaltia), seran citades per a rebre la dosi de record abans que finalitzen les festes nadalenques, incloent-hi el personal docent i la resta de personal essencial. L'objectiu és que el personal docent estiga vacunat amb la dosi de reforç abans del 10 de gener.

Tinc menys de 60 anys. Quan em toca la tercera dosi?

Una vegada s'hagen vacunat aquests grups, Sanitat començarà a citar a les persones majors de 50 anys, i posteriorment, les persones majors de 40 anys (a mesura que es complisca l'interval mínim per a la dosi de reforç) per a administrar a aquesta població la tercera dosi.

I si encara no tinc la pauta completa?

Aquelles persones que encara no estiguen vacunades o estiguen pendents d’una segona dosi, tenen la possibilitat d’acudir a qualsevol dels punts mòbils de vacunació que se situen en llocs estratègics d'afluència de població, i que s'han instal·lat per a acostar la vacuna a aquells ciutadans o ciutadanes que per qualsevol motiu no hagen pogut immunitzar-se contra la covid-19.

Durant la setmana de Reis, Sanitat Universal ha establit punts de vacunació (consulta’ls ací) a sis municipis diferents de la Comunitat Valenciana. Cal tindre en compte que en els punts mòbils de vacunació sense cita es vacunarà només la població pendent d'una primera o segona dosi de la vacuna. Les dosis de reforç s’administraran als 48 punts estables de vacunació amb cita programada.

També et pot interessar

stats