Una setmana per a Nadal: més contagis que fa un any, però menys hospitalitzacions

Un 37% menys de persones ingressades i un 42% menys de malalts a les UCI que el 2020

A només set dies de la nit de Nadal, la cinquena onada s’ha escampat per la Comunitat Valenciana superant els pics màxims de la quarta onada pel que fa als contagis i l’ocupació de les unitats de cures intensives, mentre que la pressió hospitalària i els casos actius estan a punt d’arribar-hi. De fet, aquest dijous la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha informat de 3.911 nous positius, una xifra que no es registrava des del 9 de febrer.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat recentment que veu difícil un enduriment de les restriccions i ha convidat la ciutadania a seguir respectant mesures com l’ús de la mascareta i la correcta ventilació dels espais interiors. Si no canvia res en la pròxima setmana, tindrem un Nadal més paregut als anteriors a la pandèmia que el de 2020, però com és de diferent la situació respecte a la de l’any passat?

Més contagis, però menys hospitalitzacions

Comparant les xifres de contagis, hospitalitzacions i ingressos en UCI de 2020 i 2021, la conclusió a simple vista és clara: enguany hi ha més contagis però menys persones hospitalitzades, cosa que es podria deure al fet que la vacuna no ens allibera del contagi, però sí que fa que passem una covid molt més lleu que sense vacuna.

La major diferència quant a la mitjana mòbil setmanal dels contagis la trobem en l’última setmana, ja que fins a aquest dilluns només l’havíem superada dos dies durant el pont de desembre, però en els últims cinc dies s’ha disparat.

Aquesta pujada dels contagis ha anat acompanyada d’una crescuda del nombre d’ingressos en hospitals de pacients amb covid-19, que contrasta amb la línia pràcticament recta i lleugerament descendent que dibuixen les hospitalitzacions de l’any passat. Però, tot i això, la pressió hospitalària és significativament menor: si el 16 de desembre de 2020 hi havia 1.161 ingressos per covid, enguany (segons les xifres actualitzades aquest dijous) són 722, un 37,81% menys.

Quant a l’ocupació de les UCI, en ambdós casos s’observa una evolució prou estable. Amb tot, es pot veure que la de 2020 és lleugerament descendent, mentre que la de 2021 ha pujat una mica des de principis de mes. No obstant això, hi ha pràcticament 100 persones menys a les unitats de crítics que l’any passat –222 en 2020 i 128 en 2021–, cosa que implica un descens del 42,34%, també amb xifres de l'última actualització (dijous).

Les restriccions d'ara fa un any no tenen res a veure amb la situació actual. A les portes de Nadal de 2020, la Comunitat Valenciana estava tancada perimetralment, amb toc de queda de 22:00 a 6:00 hores, amb les reunions limitades a sis persones i amb bars i restaurants amb limitacions horàries i d'aforament.

Enguany, la relaxació de mesures podria estar al darrere de la diferència de contagis. Amb tot, moltes menys persones necessiten ingressar a l'hospital i encara menys acaben a l'UCI.

En cas de continuar amb la mateixa evolució que al llarg de les últimes setmanes, és previsible un repunt dels contagis durant i després de Nadal. Faltarà veure si la pressió hospitalària augmenta al mateix ritme o si és superior a la d'ara.

També et pot interessar

stats