L'OMS alerta que l'òmicron s'expandeix a un ritme mai vist abans

La nova variant del coronavirus identificada a Sud-àfrica al final de novembre està present en 77 països, però la màxima autoritat sanitària mundial veu probable que ja circule per tot el món

Una mostra positiva de covid-19 davant d'un rètol en què es llig "òmicron SARS-CoV-2"
Una mostra positiva de covid-19 / Reuters

La variant òmicron del coronavirus identificada per primera vegada a Sud-àfrica ja s'ha detectat en 77 països, encara que probablement està ja present en tot el món. És l'alerta que ha llançat aquest dimarts l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que adverteix que la nova variant causant de la covid-19 s'està expandint "a un ritme que no havíem vist en cap de les anteriors".

Amb més d'una trentena mutacions, el màxim fins a la data, òmicron ha despertat una onada de preocupació entre autoritats i comunitat científica pel potencial més gran que se li atribueix de transmissibilitat i per a evadir la immunitat o protecció de les vacunes. Encara planen, però, molts interrogants entorn d'aquesta nova variant. "Probablement, ja està en la majoria dels països, fins i tot on encara no ha sigut detectada", ha reconegut en roda de premsa el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

L'expert etíop ha mostrat la seua preocupació perquè gran part de la societat haja abaixat la guàrdia davant d'aquesta evolució del virus. "La gent està considerant que la variant òmicron està associada a casos menys greus, però ja hem aprés abans que subestimar aquest virus és perillós", ha afirmat.

"Fins i tot si l'òmicron causa menys casos greus, un fort augment dels contagis pot novament col·lapsar sistemes sanitaris no preparats suficientment", va alertar el màxim responsable de l'organització amb seu a Ginebra. 

Tedros ha insistit que "les vacunes per si soles no trauran cap país d'aquesta crisi", ja que la transmissió del coronavirus s'ha d'afrontar per altres mitjans, incloent-hi l'ús de mascaretes, una bona ventilació o la higiene de mans, així com evitar acudir a llocs concorreguts. "Practiquen tot això, consistentment, i de la forma correcta", ha insistit el director general.

També et pot interessar

stats