La variant òmicron redueix 40 vegades els nivells d'anticossos que proporciona la vacuna de Pfizer

Estudis preliminars apunten que la nova variant pot evadir parcialment la protecció amb dues dosis del preparat i suggereixen que caldrà inocular-ne una de reforç

Un infermer sosté un vial de la vacuna de Pfizer
Un infermer sosté un vial de la vacuna de Pfizer / Reuters

Els interrogants sobre la protecció que donen les vacunes genèriques contra la nova variant del coronavirus comencen a aclarir-se. Unes investigacions preliminars realitzades per l'African Health Research Institute (AHRI) i publicades per l'agència Bloomberg apunten que òmicron és capaç d'evadir la immunitat induïda pel preparat del consorci Pfizer-BioNTech millor que altres variants del virus, però no l'esquiva per complet. En concret, aquest laboratori ha observat que la infecció per òmicron disminueix fins a 41 vegades la generació d'anticossos neutralitzadors del coronavirus, si es compara amb la versió original del Sars-CoV-2 detectada a Wuhan ara fa quasi dos anys.  

Els primers estudis comencen, per tant, a confirmar les sospites de la comunitat científica sobre la disminució en l'efectivitat de les vacunes actuals contra la nova variant. Des que va ser identificada a Sud-àfrica fa unes dues setmanes, s'ha escampat ja per una quarantena de països, entre els quals hi ha Espanya. Les més de trenta mutacions que presenta i la rapidesa amb què s'ha escampat pel continent africà han activat les alarmes en tot el món. Les veus expertes temen que siga la variant del coronavirus amb més potencial per a contagiar fins a la data, però no hi ha encara evidències que confirmen si realment és més transmissible i quant. 

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) la va classificar el 26 de novembre com una variant preocupant i ha alertat de les "conseqüències greus" que podria implicar per a la pandèmia l'expansió d'aquesta variant. Tot i això, sosté que no hi ha encara proves que sustenten la necessitat de noves vacunes dissenyades específicament per a fer-li front.

La recerca de l'AHRI és el primer assaig conegut que mesura l'efectivitat de la vacuna de Pfizer, comercialitzada amb el nom de Comirnaty, amb òmicron. Aquest laboratori és el mateix que va seqüenciar per primera vegada a Sud-àfrica la variant beta, l'altra descoberta en aquest país. 

Els resultats de la investigació apunten que la nova variant pot evadir parcialment la protecció de dues dosis del preparat, però també deixen una notícia esperançadora perquè mostren que la sang de les persones que tenien les dues injeccions i una infecció prèvia pogueren neutralitzar òmicron. Això suggereix, en la pràctica, que administrar una tercera dosi (anomenada de reforç) podria ajudar a evitar la infecció i detindre l'avanç de la nova variant. Per tant, la pèrdua de protecció immunològica és "sòlida, però no completa", ha resumit a l'agència Bloomberg Alex Sigal, el cap d'investigació de l'African Health Research Institute.

El laboratori encara no ha pogut provar la nova variant amb la sang de persones que han rebut una dosi de reforç perquè encara no estan disponibles a Sud-àfrica, però les primeres troballes són optimistes, segons ha remarcat el mateix Sigal en Twitter: "Com més anticossos tingueu, més possibilitats d'estar protegits d'òmicron", assegura. 

D'altra banda, la disminució en la protecció de Pfizer que suggereix la recerca preliminar no implica que aquesta vacuna siga menys capaç de previndre quadres greus de la covid-19 o morts. El laboratori nord-americà té en marxa una investigació per a constatar si, efectivament, el seu antigen ofereix una immunitat menor contra la nova variant del coronavirus. Mentre s'estan fent proves, el director general de BioNTech, Ugur Sahin, es va mostrar convençut la setmana passada que probablement "la gent té una protecció substancial contra les malalties greus causades per òmicron".

També et pot interessar

stats