El 76% dels valencians i valencianes majors de 60 anys ja han rebut la dosi de reforç

Amb l’excepció dels majors de 70 anys, el ritme d’inoculació de la tercera dosi a la Comunitat Valenciana és més lent que a la resta d’Espanya

Dosi de reforç en persones majors de 60 anys (%)
Dosi de reforç en persones majors de 60 anys (%) / Marta Galindo

Un 76% dels majors de 60 anys que ja havien rebut la pauta completa de la vacuna contra el coronavirus ja tenen injectada la dosi de reforç a la Comunitat Valenciana. Segons l’última actualització del Ministeri de Sanitat, són, sobretot, els majors de 70 anys els que estan més coberts amb les terceres dosis. En concret, 635.492 persones —el 87,58% dels que ja tenien la pauta completa—. Pel que fa a la franja d’edat de 60 a 69 anys, el 61,94% —347.618 persones— ja han rebut la punxada de record.

La campanya de vacunació amb dosis de reforç avança per a complir dos dels objectius prioritaris que ha marcat la Conselleria de Sanitat Universal per a les pròximes setmanes. Primer, que totes les persones majors de 60 anys que ja tenien les dos dosis contra el coronavirus renoven la protecció front a la covid amb una tercera punxada abans que acabe l'any. I segon, que aquelles persones vacunades amb AstraZeneca —independentment de l'edat— reben la dosi de reforç abans del 10 de gener. És el cas del personal docent, de qui Sanitat vol reforçar la immunització abans de la tornada a les aules després de Nadal.

Però el ritme a la Comunitat Valenciana encara no ha entrat en velocitat de creuer. De fet, a Espanya, els majors de 60 vacunats amb terceres dosis suposen ja quasi el 80%. La Comunitat Valenciana és la sèptima comunitat autònoma per la cua —per damunt de Catalunya, Andalusia, Múrcia, Madrid, les Illes Balears i les Illes Canàries—. Galícia, amb el 92,4%, és la comunitat autònoma que més ràpid avança en la campanya de vacunació amb les dosis de reforç en majors de 60. Li segueixen Navarra, Castella i Lleó, Astúries i Extremadura.

Pel que fa als menors de 60, els percentatges a la Comunitat Valenciana són encara molt poc significatius —16,62% en la franja de 50 a 59 anys i 11,69% en els de 40 a 49 anys—. Això s’explica perquè que la campanya amb dosis de reforç en menors de 60 anys de forma massiva encara no ha començat. Les dades corresponen a persones primovacunades amb Janssen o AstraZeneca, com el personal docent —que Sanitat vol protegir amb la tercera dosi abans de la tornada a les aules el 10 de gener—.

Una vegada s'hagen vacunat els majors de 60 anys, Sanitat començarà a citar a les persones majors de 50 anys, i posteriorment, les persones majors de 40 anys (a mesura que es complisca l'interval mínim per a la dosi de reforç) per a administrar a aquesta població la tercera dosi.

També et pot interessar

stats