Un any des de l'arribada de les primeres vacunes a Espanya

Les primeres vacunes de BioNTech i Pfizer van arribar en camions amb temperatura controlada a un centre logístic de la farmacèutica a Guadalajara, per a distribuir-se des d'allí a la resta de l'estat

Primeres caixes de vacunes de Pfizer / À Punt NTC
26 de desembre 2021 - 06:31

Les primeres dosis de la vacuna de Pfizer i BioNTech arribaven ara fa un any a Espanya procedents de Bèlgica. Un centre logístic de la farmacèutica Pfizer a Guadalajara (Castella-la Manxa) les va emmagatzemar aquell 26 de desembre de 2020 després de passar la nit a la caserna de la Guàrdia Civil de Lerma (Burgos). Des d'allí, les vacunes es repartirien a la resta de l'estat.

Cinc dies abans de l'arribada de la vacuna a Espanya, el dia 21 de desembre del 2020, l'Agència Europea de Medicament (EMA) donava el vistiplau a la vacuna contra la covid-19 desenvolupada per Pfizer i BioNTech, un tràmit previ perquè la Comissió Europea atorgara la llicència d'ús condicional del fàrmac als països europeus.

El laboratori de Pfizer va començar la distribució de les primeres vacunes el dia 23 de desembre. Les primeres dosis eixien des de Puurs, aproximadament a 35 quilòmetres de Brusel·les, en camions equipats perquè les vacunes es conservaren a la temperatura correcta mentre arribaven a la destinació. En total, la companyia va repartir en vora deu dies 12,5 milions de dosis a tot Europa, de les quals vora 650.000 van ser per a Espanya.

En els primers tres mesos, Espanya va rebre 4.591.235 dosis de la vacuna de BioNTech i Pfizer per a immunitzar 2.295.638 persones. El Ministeri de Sanitat va organitzar les entregues de la vacuna en lliuraments setmanals d’aproximadament 350.000 dosis que es distribuïren a les comunitats autònomes.

Deu mesos després que es detectara el primer positiu de coronavirus, el 27 de desembre, va començar finalment el procés d’immunització a set residències del nostre territori. Cada residència havia de tindre almenys dos infermers i un metge per a injectar la vacuna. La Conselleria de Sanitat Universal va aportar una persona coordinadora per a supervisar tot el procés. Vora 800 persones entre residents i personal sanitari van rebre la vacuna en un dia històric.

En vespres de Nadal del 2020 la incidència a la Comunitat Valenciana arribava als 309 casos per cada 100.000 habitants. Els huit dies anteriors a l'arribada de les vacunes, aquest indicador havia pujat un 60% i s'havien superat els 4.000 brots amb una corba de contagis en pujada contínua, 2.421 positius diaris, i 34 persones mortes.

Enguany, les festes de Nadal comencen amb un nou rècord de contagis per coronavirus a Espanya i a la Comunitat Valenciana després de l'arribada de la variant òmicron i amb la tornada de l'obligatorietat de la mascareta en exteriors en tot el país.

Més del 90% de la població major de 12 anys té ara la pauta completa i això ha alleugerit notablement la gravetat dels casos de covid i la pressió assistencial.

També et pot interessar

stats