La Generalitat demana al TSJCV estendre el certificat covid-19 tot febrer

La comissió interdepartamental acorda mantindre les mesures generals vigents davant de la pandèmia i obrirà els vacunòdroms de València i Alacant dilluns

Control del certificat covid-19 en un local d'oci nocturn
Control del certificat covid-19 en un local d'oci nocturn / Lorena Sopena (Europa Press)

La Generalitat prorrogarà l'exigència del certificat covid fins al 28 de febrer en tots els espais en què la ciutadania ha de presentar-lo ara per ara per a poder accedir-hi, entre altres, hoteleria, locals d'oci nocturn, gimnasos i cines. És, almenys, la intenció de l'executiu valencià, que ja ha sol·licitat formalment al Tribunal Superior de Justícia que autoritze la mesura, segons ha confirmat el president de la Generalitat, Ximo Puig.

El cap del Consell ha comparegut davant dels mitjans per a donar compte de la reunió celebrada per la comissió interdepartamental per a la prevenció i actuació davant de la pandèmia de coronavirus, a primera hora d'aquest dijous. L'objectiu, analitzar la situació epidemiològica actual i decidir quines mesures continuaran a partir de dimarts que ve, 1 de febrer, després que el dia anterior caduquen les actuals. 

En quins llocs és obligatori el certifica covid?
En quins llocs és obligatori el certifica covid? / Miguel Ángel Reino

Finalment, s'ha complit el guió i la Comunitat Valenciana, a diferència d'altres autonomies espanyoles que ja han començat a flexibilitzar les restriccions sanitàries, mantindrà la resolució vigent amb les mesures generals que hi ha ara mateix durant almenys un mes, segons ha assenyalat el president Puig. Són bàsicament el certificat covid, l'ús de la mascareta i la distància social. Es manté, per tant, l'aposta per la que ha sigut la ferramenta estrela de molts executius autonòmics en aquesta última onada per a intentar controlar la transmissió del virus. Una exigència, en canvi, que ja han començat a alçar en altres territoris com Catalunya o Cantàbria. Des de fa un parell de dies el president Puig havia deixat caure les intencions del govern valencià, que passaven en general per “no rebaixar” cap de les restriccions sanitàries en vigor ara per ara a pesar de l'estabilització de la pressió hospitalària. A les acaballes de febrer, la comissió interdepartamental tornarà a reunir-se per a avaluar l'escenari pandèmic i revisar el paquet de mesures cap a un probable alleujament.

Aquest dijous, el mandatari ha tornat a defensar la utilitat del certificat covid, que acredita la pauta de vacunació completa, perquè amb ell s'ha aconseguit incentivar el procés. Segons ha puntualitzat, durant els dies que ha estat vigent aquest salconduit s'han posat 132.000 primeres dosis de la vacuna contra la covid-19. També ha ajudat, ha dit Puig, a mantindre la tensió de la ciutadania davant del virus "per a tindre la percepció real que la pandèmia encara estava present", i a garantir espais "més segurs", així com el manteniment dels sectors més afectats per la crisi sanitària. 

Impuls a la vacunació infantil i reobertura de vacunòdroms

Durant la intervenció, Puig ha remarcat diverses vegades que la Comunitat Valenciana ha entrat en una "fase nova" de la pandèmia, marcada per un "augment substancial de contagis" però que, alhora, tenen efectes "molt més lleus" que ara fa un any en els serveis assistencials i la mortalitat. En concret, ha precisat que els ingressos en hospitals han caigut més de la meitat i que l'ocupació en unitats de cures intensives és tres vegades menor. 

Aquest escenari més favorable es deu, segons ha reiterat, als dos elements que han centrat l'estratègia de la Generalitat davant de la covid-19 en els últims mesos: corresponsabilitat ciutadana amb el compliment de les restriccions sanitàries i la vacunació de la població. "La vacuna serveix per a protegir, alliberar i anar transitant cap a la normalitat", ha assegurat. Per això, el Consell continuarà intensificant els esforços en la vacunació, especialment la infantil, que és l'últim col·lectiu que quedava per immunitzar i el que actualment presenta una incidència acumulada de contagis més alta: 6.781,91 casos per cada 100.000 habitants, d'acord amb l'última actualització del Ministeri de Sanitat. La Comunitat Valenciana ha administrat ja la primera dosi pediàtrica de Pfizer a quasi el 62% de l'alumnat menor d'11 anys, taxa huit punts per damunt de la mitjana estatal. 

Paral·lelament, dilluns començaran a funcionar els dos grans espais de vacunació massiva instal·lats a la Ciutat de les Arts i les Ciències a València i a l'hospital de campanya d'Alacant, que s'afegiran als que ja hi ha en marxa a Castelló de la Plana, Gandia, Paterna i Mislata per a agilitzar l'administració de terceres dosis entre la població major de 18 anys. La Comunitat Valenciana supera els 2,1 milions d'injeccions de reforç inoculades i, com ha incidit el cap del Consell, en totes les franges d'edat a partir dels 50 anys la cobertura és major a la del conjunt d'Espanya. 

La incidència de coronavirus comença a donar treva a tot Espanya amb quatre jornades seguides de caiguda i se situa en 3.194,67 casos per cada 100.000 habitants en els últims catorze dies. Una tendència a la baixa que, tot i això, no es replica per ara a la Comunitat Valenciana, on la taxa de contagis es dispara un miler de punts més, fins als 4.107,88. L'autonomia és, de fet, la que més ha augmentat l'indicador de tot l'Estat en l'última setmana, un 28%.

També et pot interessar

stats