Senta pitjor la tercera dosi de la vacuna contra la covid-19?

Cada vegada són més les persones que experimenten reaccions adverses, com ara febra, fatiga o dolor muscular, que generalment remeten en 24 o 48 hores

Diverses persones fan cua en el punt de vacunació habilitat a la plaça de Manises, de València
Diverses persones fan cua en el punt de vacunació habilitat a la plaça de Manises, de València / Juan Carlos Cárdenas (Efe)

La tercera de la vacuna contra la covid-19 ha posat el focus sobre els efectes secundaris, que s'han generalitzat en gran part de la població després de rebre la injecció. Però, per què sembla que aquesta punxada de record produeix més reaccions adverses que la doble pauta prèvia? Més enllà que cada pacient respon d'una manera davant del fàrmac, hi ha consens per a explicar la cada vegada més freqüent sobre reacció de l'organisme, segons ha contrastat À Punt amb diverses veus expertes. El motiu és senzill: passa perquè la tercera vacuna s'administra quan encara hi ha una immunitat potent de les dues anteriors i això provoca l'aparició d'efectes secundaris intensos. 

"Com que el sistema immunitari ja està activat i entrenat prèviament sí que hi pot haver una resposta un poc més ràpida", explica Ángel Valls, investigador de l'àrea de Vacunes de la Fundació Fisabio. Una teoria que comparteix el catedràtic de Biologia Cel·lular de la Universitat Politècnica de València, Rafael Sirera, qui afirma que com més vegades s'exposa l'organisme al virus, abans el reconeix: "Si ens exposem no una sinó dues, tres i fins i tot quatre vegades com s'està postulant ara, el sistema immunitari reconeix amb més facilitat i rapidesa, fins i tot una mica més virulentament, el microorganisme", assegura l'expert. 

Uns símptomes temuts, que poden ser molestos puntualment, admeten els epidemiòlegs, però que en tot cas són "segurs" i "controlats". Segons recorden, desapareixen al cap d'un dia o dos i poden suavitzar-se amb medicaments com ara paracetamol o ibuprofén. 

Els efectes secundaris més freqüents

Segons l'últim informe de farmacovigilància elaborat per l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps), datat el 20 de desembre, els trastorns generals com ara "febra o dolor en la zona de vacunació" continuen sent les reaccions adverses més comunes després d'administrar la tercera dosi tant de Pfizer com de Moderna. Són els únics preparats que contempla actualment l'estratègia espanyola i que s'estan inoculant a la Comunitat Valenciana i a tot l'Estat, ambdós basats en la tecnologia de l'ARN missatger. Els segueixen els trastorns del sistema nerviós i del sistema musculoesquelètic. El document facilita el llistat dels efectes secundaris que més es repeteixen entre la població per a les dues marques:  

Pfizer

  • Febra
  • Cefalea
  • Dolor muscular 
  • Dolor en la zona de vacunació
  • Malestar
  • Fatiga
  • Nàusees

Moderna

  • Febra
  • Cefalea
  • Dolor muscular 
  • Dolor en la zona de vacunació
  • Malestar
  • Calfreds
  • Fatiga

La tercera dosi, a debat

Aquesta realitat, al remat, obri pas a un debat sobre la necessitat d'inocular la dosi de reforç a la població, en l'actualitat aprovada a Espanya per a totes les persones majors de 18 anys. 

Vacunòlegs i immunòlegs no s'hi posen d'acord. Tot i que ja hi ha evidències que aquesta vacuna de record regenera el nivell d'anticossos, que comencen a perdre's al cap de tres mesos de la doble pauta, una part de la comunitat científica no veu pràctic generalitzar-la a tota la societat i recomanen administrar-la únicament als col·lectius de més risc. "En termes generals amb dues dosis hauria de ser suficient per a controlar la infecció", argumenta Sirera. Un reforç, en canvi, que molts immunòlegs sí que defensen per a les persones immunodeprimides o els grups més vulnerables. 

També et pot interessar

stats