Tercera dosi: quan, com, on i quina vacuna em toca

La Comissió de Salut Pública ha avalat administrar la dosi de reforç a totes les persones majors de 18 anys

Tercera dosi: quan em toca vacunar-me
Tercera dosi: quan em toca vacunar-me / Marta Galindo
À Punt NTC
Marta Galindo @apuntnoticies
21 de gener 2022 - 21:38 Actualitzat: 25 de gener 2022 - 14:37

La Comissió de Salut Pública ha avalat administrar la dosi de reforç a totes les persones majors de 18 anys. La mesura s'aplicarà de manera progressiva de major a menor edat, prioritzant les persones de risc i les que van acabar abans la pauta d'immunització. A continuació resolem els dubtes i repassem les novetats:

Quina vacuna m’administraran?

S'utilitzaran vacunes d’ARNm (Moderna-Spikevax® o Pfizer-Comirnaty®). L'interval entre l'última dosi de la pauta completa i la dosi de record serà ara de cinc mesos i no de sis, com fins ara:

  • 3 mesos si la pauta completa es va fer amb vacunes d'adenovirus (Janssen o AstraZeneca).
  • 5 mesos si alguna de les vacunes emprades en la pauta completa va ser d’ARNm (Pfizer o Moderna o pautes mixtes). En el cas de les pautes mixtes, fa referència a persones vacunades amb una dosi de Moderna o Pfizer i una altra d'AstraZeneca.
  • 5 mesos per a persones amb antecedents documentats de vacunació completa amb vacunes no autoritzades en l'Agència Europea de Medicaments o no disponibles a Espanya.

Tinc més de quaranta anys. Em citaran o he d’anar a un punt de vacunació mòbil?

Segons la Conselleria de Sanitat, no és necessari acudir a un punt de vacunació mòbil, sinó que rebran una cita a través d’un SMS o telefonada. Els citaran en un dels 47 punts de vacunació permanent o en un centre sanitari, depenent del departament de salut.

La citació en persones majors de cinquanta anys ja està en procés i prompte començarà la de majors de quaranta. Si té més de setanta anys i encara no ha rebut la tercera dosi, ha de contactar amb el centre de salut.

Estic vacunat amb Janssen o AstraZeneca. Què he de fer?

En el cas de les persones vacunades amb Janssen o amb la pauta exclusiva d’AstraZeneca (doble dosi o simple, en el cas d'haver passat la malaltia), la citació ja està en procés i rebran un SMS o una telefonada per acudir a un dels 47 punts de vacunació permanent o a un centre sanitari, en funció de departament de salut.

Tinc menys de quaranta anys. Quan em telefonaran?

Una vegada s'hagen vacunat els majors de quaranta anys, Sanitat començarà a citar les persones menors d’aquesta franja d’edat (a mesura que es complisca l'interval mínim per a la dosi de reforç) per a administrar la tercera dosi a aquesta població.

Estic embarassada. És recomanable rebre la dosi de reforç?

Segons l’última actualització de l'estratègia de vacunació del Ministeri de Sanitat, tenint en compte l'experiència acumulada sobre la seguretat de les vacunes d’ARNm durant l'embaràs, “es recomana l'administració de dosi de record quan els corresponga”. 

En una publicació recent, l’Agència Europea de Medicaments (EMA) també recomana vacunar amb terceres dosis les embarassades, ja que és segura per a la mare i per a la criatura, i redueix el risc de complicacions greus si es contrau la covid.

Per la seua part, la Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia (SEGO), recomana que l'administració d'aquesta dosi de reforç es faça preferiblement a partir de la setmana 14 de gestació i que l’objectiu és arribar al tercer trimestre amb la màxima protecció, ja que llavors poden produir-se més complicacions si es contrau la malaltia.

Quan arribe el teu torn per franja d’edat i interval des de la segona dosi, et citaran per telèfon o a través d’un SMS. Mentrestant parla amb la comare o la ginecòloga. 

Soc positiu en covid. Quant he d'esperar per a poder vacunar-me de la tercera dosi?

En l'última actualització del protocol, la comissió de salut pública recomana que totes aquelles persones adultes que s'hagen contagiat de SARS-CoV-2 després de rebre la doble pauta, ajornen la tercera dosi de la vacuna fins cinc mesos després d'haver superat la infecció i no només quatre setmanes com s'establia fins ara.

També et pot interessar

stats