Així creix el risc de contagi en sopars i celebracions de Nadal: per què estar vacunat no és suficient

El temps d'exposició segura al virus augmenta amb mesures d'autoprotecció com ventilació i mascaretes, però no són infal·libles, i autoritats i veus expertes recomanen retallar els contactes 

Quin és el temps d'exposició segura en una trobada de Nadal?
Quin és el temps d'exposició segura en una trobada de Nadal?

Un sopar d'empresa a mitjan desembre que acaba convertint-se en un brot de coronavirus amb pràcticament tots els comensals infectats. És un dels episodis que més s'està repetint en les setmanes prèvies a Nadal, època per excel·lència de les reunions socials. Un període festiu al qual arribem per segona vegada en la pandèmia, amb un tsunami de contagis i també amb lliçons del passat. Hi ha evidència científica que el SARS-CoV2, virus causant de la covid-19, es transmet fonamentalment a través d'aerosols, unes xicotetes partícules —de menys de cent micres de diàmetre— que poden quedar suspeses en l'aire durant hores. I que els interiors són, segons han reiterat per activa i per passiva les veus expertes, els espais que més risc de contagi comporten.

La situació d'enguany no és comparable a la del 2020, quan encara no s'havia administrat cap vacuna. Més del 90% de la població major de 12 anys té ara la pauta completa i això ha alleugerit notablement la gravetat dels casos de covid i la pressió assistencial. Amb uns nivells superiors d'incidència —668 casos per cada 100.000 habitants a la Comunitat Valenciana, quasi el triple de l'any passat per aquestes dates— els ingressos en hospitals i UCI es mantenen en la meitat, el que anticipa un nou escenari de la pandèmia amb més contagis però menys hospitalitzacions i morts que en onades anteriors. I a aquest còctel s'afig òmicron, la nova variant del coronavirus detectada per primera vegada a Sud-àfrica fa a penes un mes, que amb més d'una trentena de mutacions amenaça de ser la més transmissible fins a la data. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ja ha alertat que es propaga a una velocitat "mai vista" en la resta de variants i que té capacitat per a contagiar persones vacunades o que ja han passat la covid.

Brots com el que va ocórrer a Màlaga en un dinar d'empresa amb vora 80 persones contagiades evidencien que el virus continua circulant sense fre entre la població. Les autoritats polítiques, que es resisteixen a implantar restriccions similars a les del Nadal passat, aposten pel certificat covid per a frenar la fulgurant onada de casos que ja es fa notar i aconsellen reduir els contactes en les trobades socials de cara a les festes. Les crides a la prudència des de la ciència i els governs són constants, amb una consigna unànime: cal complir les mesures de protecció i seguretat, que passen principalment per dur la mascareta, bona ventilació i higiene de mans.

Sopar de 24 persones, vint contagis cinc dies després

Un cas real que ha arribat a À Punt NTC, amb una vintena de persones contagiades en un sopar d'empresa, dona una idea de l'enorme potencial d'infecció que s'associa a la nova onada i que estar vacunat no és per si mateix suficient, sinó que s'han de seguir al peu de la lletra totes les recomanacions sanitàries per a minimitzar el risc de contagi. Diumenge, 12 de desembre. Vint-i-quatre companys de faena, entre 30 i 40 anys, se citen per a sopar en un restaurant. Un reservat dins del local, disposició en una taula rectangular. L'espai està ventilat perquè s'obrin les finestres, però els comensals es lleven la mascareta perquè estan consumint, durant aproximadament tres hores. Tots tenien la pauta completa de la vacuna, tanmateix no se sotmeteren al test d'antígens previ que recomanen les autoritats i veus expertes abans d'assistir a trobades socials perquè és un element més que ajuda a descartar possibles infeccions.

Dos dies més tard, dimarts, arriben els primers símptomes. Un assistent al sopar comença amb febra i mal de cap. Immediatament, se sotmet a un test d'antígens, amb resultat positiu. L'alarma corre en el grup i les altres 23 persones es practiquen la mateixa prova. Poques hores després, la xifra de positius per antígens s'eleva a cinc. Entre dijous i divendres a tot el grup se li fa una PCR, que confirma i eleva els temors: vint de les 24 persones que estigueren en l'àpat són positiu en coronavirus. D'elles, cinc tenen simptomatologia de caràcter lleu, fonamentalment febra i malestar.

És només un exemple, però serveix per a il·lustrar com es comporta aquest virus i que els contagis es produeixen majoritàriament en interiors a través dels aerosols que respirem. Des que la pandèmia es va fer global, el focus de les autoritats en salut pública és principalment salvaguardar la distància social de dos metres i controlar l'aforament màxim dels espais. No obstant això, més enllà d'aquests dos paràmetres, publicacions científiques com ara la "Guia de seguretat en interiors per la covid-19" de l'Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT), emfatitzen altres factors clau per a establir com de segur és un lloc tancat. Es tracta d'un model matemàtic que permet simular la transmissió per aerosols del SARS-CoV-2 en funció de diverses variables que poden ajustar-se.

Una de les conclusions que llança és que, a l'hora d'avaluar el risc de contagi, el temps d'estada en un lloc o la ventilació de la sala poden ser igual de transcendentals o més que el nombre de persones concentrades en un espai interior. L'organisme trasllada els resultats d'aquest estudi a una aplicació en línia que permet calcular el nivell de risc suggerit per a diferents escenaris —restaurant, oficina o transport públic, entre d'altres— amb diferents condicions —amb mascareta o sense, tipus de ventilació, mida de l'espai o temps d'exposició al virus—. La ferramenta, desenvolupada per Kasim Khan en col·laboració amb Martin Z. Bazant i John W. M. Bush, es va distribuir ja el 2020, però ara s'ha actualitzat per a incorporar paràmetres com la taxa de vacunació o el tipus de variant de coronavirus predominant.

Hem recreat el cas anterior en aquesta aplicació. En una reunió de 24 persones, en una estança de vora 50 metres quadrats, un percentatge d'immunitat de vora el 80% —tenint en compte que, encara que totes les persones assistents estaven vacunades, l'efectivitat baixa amb el pas del temps— i una càrrega vírica superior a la delta que seria l'associada a òmicron, el temps d'exposició segura abans que un dels comensals contagie el coronavirus acaba al cap de 39 minuts. Una franja de temps molt per davall de les tres hores que es va allargar el sopar. Per a ampliar el risc zero al llarg d'aquestes tres hores, l'aforament de la sala no podria superar cinc persones.

Evidentment, el temps d'exposició segura augmenta a mesura que milloren les condicions de ventilació de l'espai i d'autoprotecció individual, fonamentalment les mascaretes. Però queda clar que les vacunes no eximeixen de contraure la covid-19. "La vacuna és el que és: l'objectiu era reduir els casos greus i ho està fent molt bé. Una altra cosa és evitar el contagi", remarca l'epidemiòleg de Fisabio Salvador Peiró.

L'expert incideix que els llocs tancats són "espais especialment transmissors" del virus per les seues característiques, i especialment esdeveniments com els dinars i els sopars. "La ventilació té un gran efecte per a reduir el risc de contagi —concedeix l'expert—, però no és infal·lible. A més en un restaurant les persones s'alcen contínuament, o van al bany, que són freqüentment espais molt menuts i gens ventilats", afegeix. Pel que fa a la següent barrera, la mascareta, Peiró assenyala que el problema evident és que "en un dinar tampoc s'espera que les persones la porten". I recorda que en cas que hi acudisca a la cita una persona infectada sense saber que ho està, la capacitat de contagi que té depén del moment que estiga en la malaltia, perquè hi ha una fase en què s'és molt infecciós, normalment quatre o cinc dies després de contraure el virus.

La clau, reduir els contactes

Més enllà de mantindre les mesures de protecció personal en un entorn determinat, les veus expertes en epidemiologia incideixen que el fonamental per a minimitzar el risc de contagis i posar entrebancs a la circulació del virus és reduir els contactes entre persones: "Són el combustible de la covid, cada contacte importa", assenyala Voro Peiró. L'especialista reconeix que no es poden tallar de soca-rel, però incideix que reduir-los ajudarà a frenar la transmissió i la probabilitat de contagi. En aquest sentit, precisament, va l'última recomanació de la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, que aquest dilluns aconsellava limitar a un màxim de dos nuclis familiars les celebracions de Nadal.

També et pot interessar

stats