Sanitat recomana reduir les reunions familiars en Nadal a un màxim de dos nuclis de convivència

La consellera Ana Barceló insisteix que la situació no és comparable a la del Nadal passat per la vacunació però recomana reduïr a dos grups familiars les celebracions

La consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
20 de desembre 2021 - 09:29 Actualitzat: 20 de desembre 2021 - 16:28

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha explicat aquest dilluns en una entrevista a Les notícies del matí que recomanen reduir les reunions familiars en Nadal a un màxim de dos nuclis de convivència. "Estem veient que la ciutadania, en la demostració de responsabilitat que han mantingut durant tot aquest temps, és conscient que no és vital reunir-se aquest Nadal. La prudència és el millor", ha afirmat Barceló, que ha recordat també la importància de dur la mascareta en les trobades i ventilar els espais interiors.

Amb la vista posada en les decisions que puguen eixir de la conferència de presidents autonòmics convocada pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per a aquest dimecres, la Comunitat Valenciana mou fitxa per l'escalada de contagis. Hui mateix s'ha reunit la mesa interdepartamental per a la prevenció i actuació contra la covid-19, l'organisme que aglutina experts i membres del Consell per a prendre mesures en funció de l'evolució de la pandèmia, i s'ha acordat ampliat l'exigència del certificat covid.

La Comunitat Valenciana és una de les que han optat pel certificat covid com a principal mesura per a fer front a la nova onada que ha esclatat a les portes de Nadal. Des de la matinada del 4 de desembre és imprescindible mostrar aquest document per a poder accedir a determinats espais, fonamentalment d'oci i restauració, però també en visites a hospitals i residències.

Situació "no comparable" al 2020

Encara que tant Barceló com el president Ximo Puig han descartat adoptar noves restriccions de cara a les festes com sí que es va fer el 2020, la Generalitat espera a conéixer el contingut de les reunions previstes aquesta setmana en la Conferència de Presidents i el Consell Interterritorial de Salut. La consellera ha reconegut que l'escalada en la incidència de coronavirus de l'últim mes és preocupant i que la tendència apunta que la xifra de contagis continuarà augmentant. Ha confirmat, a més, que fins ara s'han detectat a la Comunitat Valenciana sis casos d'òmicron, la nova variant que ha posat en alerta tot el món. Són els cinc positius d'un dinar de València d'on va eixir el primer cas, seqüenciat a Elx, i una dona procedent de Dinamarca. 

Tot i l'allau de nous casos, la responsable de Sanitat ha insistit que l'escenari "no és comparable" al que es dibuixava el Nadal passat, detonant de l'onada de la pandèmia més greu a la Comunitat Valenciana, gràcies a les vacunes. Com ha apuntat, hi ha un 40% més de positius ara que en el mateix període de 2020, però els ingressos en hospitals i unitats de cures intensives s'han reduït a la meitat. A més, Barceló ha assegurat que ara mateix no preocupa la situació de cap departament de salut perquè encara hi ha marge d'ampliar els llits: "El que importa és no arribar a aquest punt, però tenim molt de marge perquè tenim plans de contingència i hem aprés molt a organitzar-nos", ha indicat. Segons les xifres que ha donat, l'ocupació en planta i en crítics ronda el 75% entre malalts covid i no covid. 

Estem veient que la ciutadania, en eixa demostració de responsabilitat que han mantingut durant tot aquest temps, són conscients que no és vital reunir-se ara aquest Nadal. La prudència és el millor

Comencen les citacions a majors de 60 anys per a la tercera dosi

Juntament amb el certificat covid, la gran aposta de la Generalitat per a guanyar la carrera al coronavirus continua sent la vacuna, que "salva vides" i és "la que més ens protegeix", ha asseverat la consellera. "Seguim insistint i hem posat en marxa la maquinària per a vacunar, vacunar i vacunar", ha reiterat. 

Barceló ha explicat que el desplegament més important ara per ara s'orienta a agilitzar l'administració de terceres dosis a la població acordada entre el govern espanyol i les comunitats autònomes i captar les persones que encara no s'han vacunat. La Conselleria de Sanitat Universal vol accelerar en la inoculació de les injeccions de record als majors de 60 i per això començarà a citar a totes les persones d'aquest col·lectiu a través d'SMS o una telefonada dels corresponents centres de salut on se'ls indicarà hora i lloc per a rebre l'antigen, ha garantit la consellera. Fins ara, les citacions es limitaven només a majors de 65, encara que qualsevol persona major de 60 podia demanar torn per a vacunar-se en l'ambulatori o desplaçar-se a algun punt mòbil sense cita. 

La vacuna salva vides. Per això seguim insistint i hem posat en marxa la maquinària per a vacunar, vacunar i vacunar

La citació en la resta de franges d'edat autoritzades a Espanya per a rebre la tercera dosi, 40-49 i 50-59, començarà a fer-se una vegada finalitze la vacunació dels majors de 60 i els altres col·lectius prioritaris. Es tracta de les persones vacunades amb la doble pauta d'AstraZeneca i la monodosi de Janssen, grups als quals Sanitat també citarà en els pròxims dies. 

També et pot interessar

stats