El pont de desembre duplica els contagis diaris

Les mesures més restrictives van aconseguir reduir contactes socials i infeccions de covid-19 ara fa un any

Deu dies després que acabara el pont de desembre, els contagis diaris s'han duplicat arran de l'augment de la socialització. La mitjana de casos a set dies superava els 1.400 amb dades del dia 8 i, segons la darrera actualització, ja s'ubica en vora 2.800.

L'epidemiòleg Salvador Peiró, de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), ha assegurat que aquestes xifres fan palés el conegut com a "efecte pont". Davant d'aquesta situació, Peiró, una de les veus expertes que assessora el Consell, recomana reduir els contactes i primar les trobades a l'aire lliure. 

Tot i que la cinquena onada ja supera els pics màxims de la quarta onada pel que fa als contagis i es registren més positius que ara fa un any, cal recordar que el nombre de persones hospitalitzades és inferior al del mateix període de 2020.

Les restriccions a les portes de Nadal de l'any passat, però, no tenen res a veure amb la situació actual. El desembre de 2020 la Comunitat Valenciana estava tancada perimetralment, amb toc de queda de 22:00 a 6:00 hores, amb les reunions limitades a sis persones i amb bars i restaurants amb limitacions horàries i d'aforament. Aquesta podria ser la raó per la qual el pont de desembre d'ara fa un any es traduïra en un increment tan marcat de la propagació de la covid.

L'elevada taxa de vacunació ha permés relaxar aquestes mesures progressivament i l'ús del certificat covid podria haver generat una falsa sensació de seguretat davant del coronavirus. Però, Peiró alerta a la població vacunada que "ni la vacuna ni el certificat covid evitaran que contagiem els altres".

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha tornat a descartar noves mesures de cara a les festes nadalenques aquest dissabte i fonts de La Moncloa també han negat que el president espanyol Pedro Sánchez anuncie noves restriccions aquest diumenge en la declaració institucional que farà des de Barcelona.

A menys d'una setmana de la nit de Nadal i a l'espera de les conclusions de la Mesa Interterritorial i la Conferència de Presidents que se celebraran imminentment, els efectes del pont de desembre d'enguany serveixen d'avís dels possibles brots que vindrien després de les reunions festives si no s'extrema la prudència.

També et pot interessar

stats