Salvador Peiró (Fisabio): "Les persones ja vacunades s'han de comportar com si no hi estigueren"

L'epidemiòleg i assessor del Consell recomana reduir les relacions socials i tindre els contactes a l'aire lliure aquestes festes

Boro Peirò ha valorat en A La Ventura si s'han de restringir els plans de Nadal / À Punt Media

El científic Salvador Peiró, de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), ha transmés aquest divendres un missatge de tranquil·litat, al mateix temps que ha remarcat que no es pot abaixar la guàrdia.

"A mi no em preocupa tant el dia de Nadal, sinó la marxa de cada dia de les festes. Eixir de copes, quedar amb els amics, si això fora un dia no seria un problema, però durant tres setmanes amb molta socialització... Mirem el que està passant aquests dies. Si mirem les xifres, estan eixint els efectes del pont de desembre", ha explicat en declaracions al programa A la Ventura.

En aquest sentit, la principal recomanació que ha donat el científic és per a la gent que ja està vacunada. "La gent ja vacunada s'ha de comportar com si no estiguera vacunada, perquè ni la vacuna ni el certificat covid evitaran que contagiem a altres". Peiró ha afegit que cal reduir els contactes. I en cas de tindre'ls, millor si són a l'aire lliure. "I quan ens trobem dins de llocs tancats, que estiguen ben airejats i, sempre que es puga, dur la mascareta posada", ha reblat.

"L'actual situació és molt millor si la comparem amb la del Nadal passat. Perquè tenim gent als hospitals, sí, però no tenim els hospitals plens". Salvador Peiró - Científic de Fisabio

Pel que fa a les restriccions que puguen vindre amb l'augment de contagis ha dit que "ací estic més tranquil", per a continuació matisar "això sí, tenim un problema de transmissió enorme, de les més intenses que s'han produït al llarg de tota la pandèmia. Xifres a part, ocorre que molts casos no estan detectant-se, però ho sabem perquè és el que diuen indicadors com les aigües residuals i altres". Amb tot, ha indicat que tot i això, "l'actual situació és molt millor a la del Nadal passat. Perquè tenim gent als hospitals, però no tenim els hospitals plens".

Les xifres d'hospitalització marcaran el ritme de restriccions

El científic ha explicat que "per a parlar de restriccions dures s'ha de mirar les xifres d'hospitalització, i a la vista de les actuals no hi ha motius per a restriccions. "En què ens fixem?, en les xifres d'ingressos diaris i setmanals, així com a les UCI. Aquests indicadors -i no la taxa de contagis- seran els que marcaran les futures mesures i la duresa de les mesures", considera.

Peiró ha llançat altre avís, pel que fa a la vacunació: "La vacunació dels xiquets i les xiquetes no és tan urgent. Però sí que és fonamental accelerar la vacunació dels grups entre 60-69 anys. És necessari que vaja a un major ritme de l'actual".

Incertesa i frustració

L'epidemiòleg ha reconegut que un altre problema al qual s'enfronten és la frustració social. "La gent s'ha vacunat, en canvi, veu que açò no ha acabat. I s'ha de pensar que les restriccions han de ser acceptades pel conjunt de la societat. És clar que els sanitaris i els epidemiòlegs estem a favor de les restriccions, però la societat no. I més restriccions generaria altres problemes. Per exemple, la no acceptació de restriccions (a l'oci nocturn) per part de les persones que van a les discoteques provocarà que les reunions es traslladen a les cases, als xalets. I no haurem guanyat".

Salvador Peiró ha reconegut que ningun país coneix, hui dia, com serà el ritme de contagis d'ómicron. Per la qual cosa, preguntat com es planteja la Generalitat les futures restriccions, el científic ha dit:" No es descarta cap escenari, hui dia".

També et pot interessar

stats