Entra en vigor el certificat covid: com funciona?

La Conselleria de Sanitat Universal ha emés més de 200.000 certificats

 

Simulació del futur passaport digital europeu de vacunació
Simulació del futur certificat digital europeu de vacunació

Aquest dijous entra en vigor el certificat Covid. Després de més d'un any marcat per les restriccions de mobilitat es presenta com la panacea per a salvar l'entrada de turisme europeu d'una temporada, l'estival, que és fonamental per a l'economia de la Comunitat Valenciana.

La Unió Europea va aprovar el passat mes de maig el certificat Covid digital, com s'anomena oficialment aquest document que també rep el nom de certificat verd sanitari, amb l'objectiu de reactivar el turisme evitant el risc de propagació del virus.

El certificat facilita la circulació lliure i segura entre els estats membres de la UE durant el temps que dure la pandèmia pel coronavirus.

Per a què serveix el certificat Covid?

Permetrà als turistes europeus immunitzats o amb una prova negativa reprendre els viatges internacionals sense necessitat complir cap de les mesures addicionals que han imperat durant bona part de la pandèmia, com ara les quarantenes obligatòries, o el requisit de tindre una segona PCR negativa.

Els estats membres, però, podrien imposar alguna restricció addicional a l'entrada de turistes sempre que aquestes siguen "necessàries i proporcionades", i prèvia notificació a la Comissió i la resta d'estats membres.

Qui pot rebre el certificat Covid?

El certificat covid digital de la UE és una prova digital que garanteix que la persona portadora compleix alguna de les següents condicions:

  • Haver sigut immunitzat contra la covid-19 amb alguna de les quatre fórmules aprovades per l'Agència Europea de Medicaments, és a dir, Pfizer, Moderna, AstraZeneca o Janssen.
  • Tindre anticossos després d'haver superat la malaltia.
  • Disposar d'un resultat negatiu recent en una prova.

El certificat servirà tant per a turistes com per a aquelles persones que viatgen per motius laborals.

Quan i com es pot sol·licitar?

A Espanya, seran les comunitats autònomes, a través de les conselleries de Sanitat, les encarregades de posar a disposició de la ciutadania el tràmit a partir de l'1 de juliol.

Com serà el document?

Serà gratuït, multilingüe i s'expedirà tant en suport digital com físic. Comptarà amb un codi QR amb una firma digital –per tal de protegir-lo de falsificacions–, que podrem mostrar a la policia o les companyies aèries tant en la seua versió de paper com a través del nostre telèfon mòbil.

És obligatori?

No és obligatori. Tal com va recalcar el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, "no és un passaport" ni "un requisit". Tot i això, la seua tramitació és recomanable per a aquelles persones que viatgen a algun dels 27 estats membres de la Unió Europea els mesos pròxims, ja que és un recurs que permet simplificar notablement els tràmits d'entrada.

També et pot interessar

stats