Acord en la UE per a posar en marxa el passaport Covid des de l'1 de juliol

El governs no imposaran mesures addicionals als viatgers amb aquest certificat, com el respecte de quarantenes en arribar a la destinació o la realització d'una segona PCR

Simulació del futur passaport digital europeu de vacunació
Simulació del futur passaport digital europeu de vacunació / À Punt NTC

La Unió Europea ha arribat aquest dijous a un acord per a crear un certificat europeu que facilite des d'aquest estiu viatjar als europeus que hagen sigut vacunats contra el coronavirus, tinguen anticossos o disposen d'una PCR negativa, després que el Parlament Europeu cedira davant dels vint-i-set i renunciara a la gratuïtat que exigia per als tests.

"Fumata blanca: Tenim un acord sobre la proposta per a un certificat Covid digital europeu", ha anunciat el comissari de Justícia, Didier Reynders, a través de les xarxes socials després de diverses hores de negociació amb el Parlament Europeu i els vint-i-set.

El document, que serà multilingüe i s'expedirà tant en suport digital com físic, es dirà finalment certificat digital Covid de la UE i serà aplicable en el territori de la Unió Europea a partir de l'1 de juliol. Inicialment s'havia parlat que funcionara al mes de juny, però finalment serà a partir del juliol.

L'acord ha de ser validat encara pels 27 i pel ple del PE, i preveu també que les restriccions que s'apliquen als viatgers titulars d'aquest certificat siguen "proporcionades" i es fixen en funció del que establisca el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC). El text assenyala que els governs nacionals hauran d'abstindre's d'imposar mesures addicionals als viatgers amb aquest certificat, com el respecte de quarantenes en arribar a la destinació o la realització d'una segona PCR, encara que no es fixa una directriu obligatòria, perquè es tracta de competències nacionals.

L'Eurocambra no ha aconseguit l'objectiu que totes les PCR que es realitzen vinculades al certificat siguen gratuïtes, però sí que es contempla que puguen destinar-se fons addicionals per a costejar-les i que aquestes proves hauran de ser "assequibles" per als europeus. Ja existia un acord entre les institucions per a destinar vora 100 milions d'euros de l'instrument d'emergència per a fer costat als països en la compra de tests PCR i d'antígens, però amb l'acord es preveu que es puguen destinar més recursos més avant.

També et pot interessar

stats