La Comunitat Valenciana és l'autonomia amb menys terceres dosis administrades en població de 60 a 69 anys

Sanitat Universal justifica la baixa cobertura, a penes l'11%, en el fet que s'estan prioritzant els majors de 70 i els vacunats amb Janssen perquè tenen més risc

Centenars de persones fan cua front al punt de vacunació
Centenars de persones fan cua enfront del punt de vacunació / Juan Carlos Cárdenas (Efe)

La tercera dosi de la vacuna contra la covid-19 en població de 60 a 69 anys no arranca a la Comunitat Valenciana. A penes l'11% d'aquesta franja d'edat té ja la injecció de reforç, segons es conclou del balanç de vacunació que publica diàriament el Ministeri de Sanitat. Un percentatge molt allunyat de la cobertura mitjana del conjunt estatal (40,05%) i també de la resta de comunitats autònomes, que en alguns casos com ara Galícia o Castella i Lleó han xafat l'accelerador i ja superen el 80% i el 66%, respectivament. 

Des que el govern espanyol i les comunitats acordaren posar en marxa la immunització de reforç, a començament d’octubre, a la Comunitat Valenciana més 742.000 persones ja han rebut aquesta tercera punxada. Vora la meitat del milió i mig per als quals està aprovada, si se sumen els majors de 60 i les persones vacunades amb la monodosi de Janssen. Les dades del ministeri recullen per primera vegada aquesta setmana la cobertura en el tram d'edat de 60 a 69 i evidencien que la campanya, més avançada en els majors de 70, es desunfla en el col·lectiu immediatament inferior. 

Pràcticament un mes després que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, anunciara que la tercera dosi s'estenia amb caràcter general a la població de 60 a 69 anys, només 63.621 valencians i valencianes d'aquesta edat tenen el reforç. El percentatge no arriba al 12% i encara queda més de mig milió de persones pendent, fins a cobrir les 580.728 que hi ha censades en el territori en aquest segment. Un gruix difícil d'abastar per a arribar a les festes de Nadal amb tot aquest col·lectiu protegit amb la triple injecció, l'objectiu que s'havia marcat la ministra de Sanitat, Carolina Darias

El reforç, més avançat en majors de 70 i Janssen

Fonts de la Conselleria de Sanitat Universal recorden que aquesta tercera dosi "no és obligatòria" i atribueixen el retard al fet que els esforços s'estan centrant en els col·lectius de més risc, que són els majors de 70 —als quals se'ls ofereix també la vacuna contra la grip— i els vacunats amb Janssen. En aquests dos grups la Comunitat Valenciana ix més afavorida en les estadístiques. Amb data de 14 de desembre, 569.549 persones septuagenàries i d'edats superiors tenen la dosi de record. La cobertura, que en percentatge és del 78,56, és molt semblant a la mitjana estatal i avança en vora deu punts altres comunitats com ara Canàries i Madrid, les més endarrerides en aquest tram d'edat. 

Més de la meitat dels 210.813 valencians i valencianes immunitzats amb Janssen i que tenen pendent una segona dosi de reforç, el 52,02%, ja s'ha posat la injecció. En aquest grup la Comunitat Valenciana se situa cinc punts per damunt del conjunt espanyol, però queda per davall d'altres territoris com Astúries (75,72%) o el País Basc (65,74%). Sanitat Universal insisteix que la valenciana és de les comunitats que més persones té vacunades amb Janssen i, per tant, ha d'abastar un gruix poblacional més gran. També destaca que el percentatge valencià en el record de la vacuna de Johnson&Johnson és el més avançat entre les quatre autonomies més poblades: Andalusia (30,41%), Catalunya (29,77%) i Madrid (49,56%). 

Sanitat Universal insisteix que l'administració no està fent res que perjudique el grup de 60 a 69 anys i remarca que es limiten a seguir l'estratègia de vacunació espanyola, que prioritza els col·lectius de més risc. Una de les causes que poden estar darrere de la baixa cobertura en els sexagenaris valencians és el fet que els centres de salut no han generalitzat les cites per a ells, sinó que només s'està telefonant als majors de 65. En aquest sentit, des de la conselleria asseguren que la taxa de vacunació de reforç és més elevada en la franja de 65 a 69 i que és el grup de 60 a 64 el que abaixa la mitjana, però no precisen xifres. 

I encara que els ambulatoris només estan citant de moment els majors de 65, precisa Sanitat Universal, la conselleria ha posat "totes les facilitats" perquè tota persona de més de 60 anys puga rebre aquesta tercera dosi. Pot fer-ho demanant ella mateixa cita a través de l'aplicació mòbil, telefonant a l'ambulatori o acudint a qualsevol dels punts mòbils que ha habilitat la Generalitat per tot el territori sense necessitat de concertar cap cita. El departament liderat per Ana Barceló ha explicat que començaran a telefonar a les persones de 64 anys cap avall quan s'acabe d'administrar el sèrum als grups més vulnerables. 

L'escalada de casos de covid-19 a les portes de Nadal ha posat en el centre del debat públic les terceres dosis de la vacuna com una forma de protegir millor la població contra el virus. El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes tornen a reunir-se aquest dimecres per a estudiar estendre la injecció de reforç dels 40 anys en avant i també als col·lectius essencials, com ara professors, policies o bombers. Una mesura que probablement tirarà avant i que s'ha vist precipitada per l'incert escenari que obri en l'evolució de la pandèmia la nova variant òmicron —amb potencial per a ser la més transmissible fins a la data— i la pressió dels països del voltant d'Espanya. Per exemple França o el Regne Unit, que ja han universalitzat la tercera vacuna a tota la població adulta. 

També et pot interessar

stats