La Comunitat Valenciana, a un pas de la nova normalitat
La Generalitat anuncia aquest dijous quines restriccions queden sense efecte a partir del 9 d'octubre i com serà el final de la desescalada
Amb el 9 d'octubre cada vegada més a prop en el calendari, la Comunitat Valenciana apura les últimes hores del trajecte cap a la nova normalitat després d'any i mig de restriccions per la pandèmia. És la data que el Consell ha marcat com a destinació final en el procés de desescalada, el dia en què previsiblement s'alçaran la majoria de les mesures sanitàries encara vigents i que donarà pas al nou escenari de l'era post-Covid. Una "normalitat millorada", com l'ha definida el president de la Generalitat, Ximo Puig, amb les normes encara per concretar.
Les revelarà el cap del govern valencià aquest mateix dijous, després de reunir-se la Mesa Interdepartamental per a la prevenció i actuació contra la Covid-19. La millora en tots els indicadors de la pandèmia, que encadenen vora un mes d'evolució positiva, evidencien que la quarta onada que ha protagonitzat bona part de l'estiu ja és història. L'avanç de la vacunació —el 78,5% de la població valenciana, pràcticament huit de cada deu persones tenen la pauta completa— obri una porta a l'esperança per a recobrar la vida tal com la coneixíem abans del coronavirus.
En l'última actualització de les dades, la Conselleria de Sanitat Universal ha informat de 136 casos nous. Cal remuntar-se fins a mitjan juny per a trobar una quantitat similar. Com si d'una muntanya russa es tractara, la incidència del virus ha caigut a una velocitat de vertigen i ha llançat el territori valencià a la zona de risc baix per transmissió de Covid-19. Ara per ara la taxa de contagis és de 39,74 per cada 100.000 habitants, més de deu punts per davall de la mitjana espanyola. És oficial, la corba epidèmica s'ha doblegat.
Les morts també es mantenen en nivells baixos, però la caiguda és més lenta pel mateix comportament del virus, que manifesta l'impacte de manera esgraonada: primer contagis, després hospitalitzacions, ingressos en UCI i, finalment, defuncions. Els indicadors assistencials, de fet, ja han tornat a nivells d'estiu: la pressió hospitalària s'ha reduït a la meitat en un mes, amb 156 malalts en planta i 38 en unitats de crítics.
L'escenari és igualment favorable en el context del conjunt d'Espanya, que està a un pas de passar a risc baix per propagació de Covid-19, segons el semàfor del Ministeri de Sanitat (50,96 casos per cada 100.000 habitants). Diverses comunitats autònomes, com ara Madrid o Extremadura, han pres la davantera en la carrera cap a la nova normalitat i han relaxat les restriccions de forma generalitzada, amb l'única exigència de continuar usant mascareta en espais tancats i la recomanació de la distància interpersonal d'1,5 metres.
Certificat Covid, descartat per ara
La Comunitat Valenciana ha sigut de les que més ha endarrerit la reobertura, i les crides a la prudència han sigut una constant en la gestió del Consell, però les mesures anti-Covid ja tenen les hores comptades. Fonamentalment afecten els horaris i aforaments de la restauració i l'oci nocturn, limitacions que el sector demana alçar des de fa setmanes.
Tot apunta que en la reunió d'aquest dijous no estarà sobre la taula l'exigència l'anomenat certificat Covid com a requisit per a entrar en locals o assistir a esdeveniments d'oci, mesura que sí que apliquen altres territoris, per exemple, Galícia. El Consell ha manifestat en reiterades ocasions els dubtes que li genera aquest mecanisme, per això ha optat per deixar el tema per a més avant, ja que prefereix esperar a un acord de caràcter estatal entre el govern espanyol i la resta d'autonomies.
Sí que pareix segur que la mascareta se quedarà més temps entre nosaltres, almenys en espais tancats, així com la distància interpersonal de seguretat. És el que recomanen les veus expertes, que insisteixen que la pandèmia és un fenomen global que no acabarà fins que tota la població mundial estiga immunitzada.