El debat sobre la tercera dosi: fins quan protegeix la vacuna contra la covid?

Més de 700.000 valencians i valencianes majors de 70 anys podran rebre la injecció addicional a partir del 25 d'octubre

Imatge de portada: Batiste Martí, de 81 anys, va ser la primera persona a rebre la vacuna contra la Covid-19 a la Comunitat Valenciana / Europa Press

La tercera dosi de la vacuna contra la covid-19 serà una realitat a finals d'octubre per a tota la població espanyola major de 70 anys, després que la comissió de salut pública n'haja aprovat l'administració en aquest col·lectiu. És el tercer que podrà rebre la injecció extra, després dels immunideprimits i els ancians de les residències. Aquesta cohort poblacional suma 6.794.069 persones a Espanya i 714.393 a la Comunitat Valenciana, segons les últimes dades de l'INE actualitzades el 2020.

L'aval de l'Agència Europea de Medicaments (EMA, per les sigles angleses) ha accelerat la decisió d'estendre de forma generalitzada a la gent gran la injecció de reforç, que finalment es farà coincidir amb la vacuna estacional contra la grip. La inoculació, amb antígens d'ARNm (Pfizer i Moderna) començarà a partir del 25 d'octubre i s'anirà duent a terme una vegada que hagen transcorregut sis mesos des de la segona dosi.

Per què en principi s'està reservant aquesta administració generalitzada només a la població més major? Les veus expertes coincideixen: la clau està en un procés anomenat immunosenescència. És com es coneix el deteriorament gradual del sistema immune a mesura que una persona envelleix, el que pot afectar la qualitat de la resposta que dona l'organisme a les vacunes, explica a À Punt Amos García Rojas, president de l'Associació Espanyola de Vacunologia. I precisament aquest desgast és el que intenta contrarestar la tercera dosi.  

L'expert és membre de la Ponència de Vacunes, l'organisme que ha definit l'estratègia d'immunització a Espanya. I de moment descarta ampliar la injecció addicional a la població entre 18 i 65 anys: "No ho veig de cap manera. No hi ha a hores d'ara evidència científica que una tercera dosi millore la qualitat de la resposta protectora, i tampoc estem ara mateix en una situació epidèmica complicada que requerisca mesures addicionals", argumenta. Amb Rojas coincideix José Antonio Forcada, president de l'Associació Nacional d'Infermeria i Vacunes (Anenvac), que defensa que dues dosis són suficients per a la resta de la població sana perquè no hi ha evidència que una tercera aporte un "benefici important". 

Però quant de temps protegeix una vacuna? És la pregunta del milió, per a la qual la ciència encara no té resposta exacta. Sí que se sap que l'efecte passa en algun moment, però no quan, perquè encara no hi ha consens sobre quin és el nivell d'anticossos necessari per a previndre un quadre greu de covid-19. De moment, i per al futur pròxim, l'evidència científica apunta que la població sana, vacunada, està protegida. 

També et pot interessar

stats