La Generalitat defineix el final de la desescalada

La Mesa Interdepartamental es reuneix per a acordar les mesures que cauran a partir del 9 d’octubre

Imatge d'arxiu d'una Mesa Interdepartamental.
Imatge d'arxiu d'una Mesa Interdepartamental / Rober Solsona (Europa Press)

La Mesa Interdepartamental per a la prevenció i actuació contra la Covid-19 es reuneix aquest dijous per a acordar el final de la majoria de les mesures en vigor en horaris de bars i restaurants, oci nocturn i espectacles, així com d'aforament.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, compareixerà en roda de premsa per a anunciar les decisions que ha pres la Interdepartamental, basades en l’evolució de la pandèmia i en els informes dels tècnics. La roda de premsa de Puig es podrà seguir en directe per À Punt Mèdia i servirà per a conéixer quines restriccions ja no estaran en vigor a partir d’aquest dissabte, 9 d’octubre, data en la qual començarà el final de la desescalada.

Dos dels sectors que més esperen la nova normalitat són el de l'oci nocturn i el de la música en directe, que s'han reunit amb el Consell per a demanar més avanços en la desescalada. En concret, han reclamat recuperar els horaris de prepandèmia, eliminar la distància de seguretat i que es puga ballar a la pista.

Quines restriccions hi ha en vigor?

El 28 de setembre van entrar en vigor una sèrie de mesures. Aquestes són les restriccions:

- Els bars i restaurants poden estar oberts fins a l'hora que els marque la llicència d'activitat.

-L’aforament dins dels locals és fins al 75% i es permet un màxim de deu persones per taula, igual com a les terrasses.

- Es pot usar la barra per a consumir, sempre que s'estiga assegut. 

- En l'oci nocturn l'horari d'obertura s'allarga fins a les 5 de la matinada.

- L'aforament de discoteques i pubs augmenta del 50% al 75%, amb taules d'un màxim de deu persones i l'ús de la barra asseguts.

- Es permet ballar, però només al lloc de consumició preassignat, a la taula. 

-100% d’aforament en cines, teatres, auditoris, museus i biblioteques, i també a les botigues. En cinemes i teatres es pot consumir, sempre que es deixe seient lliure entre assistents. Tampoc no hi ha restriccions d'aforament i horaris a les seus festeres. 

- Sense nombre màxim de persones en celebracions esportives. Tampoc no hi ha límit de participants en les proves esportives, com ara la marató i la mitja marató.

-En les lligues professionals de futbol i bàsquet no hi ha límit en la xifra d'assistents, però sí restriccions d'aforament: els pavellons i recintes tancats podran omplir-se només al 40% i els estadis a l'aire lliure, al 60%.

-Els gimnasos i piscines podran obrir al 75%. L'aforament s’amplia també al 75% en banquets i congressos.

Amb quins indicadors arriba la Comunitat Valenciana?

Segons l’última actualització de dades de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, la Comunitat Valenciana ha notificat 136 positius aquest dimecres, una xifra similar als valors registrats el mes de juny, moments abans de la quarta onada. Hi ha 156 persones hospitalitzades, 38 d’elles a les UCI.

D’acord amb les dades registrades, hi ha 2.056 casos actius a la Comunitat Valenciana, un 0,39% del total de positius.

Un 78,5% de la població valenciana té la pauta completa. El percentatge augmenta fins al 88,5% en la població vacunable (persones majors de 12 anys). Pel que fa a les persones que només tenen una dosi, el percentatge és del 90,3% sobre la població vacunable i d’un 80,2% sobre la població total.

La incidència a la Comunitat Valenciana és de 39,74 casos per cada 100.000 habitants a 14 dies, segons les dades del Ministeri de Sanitat. Són més de 10 punts per davall de la mitjana a tot l’Estat: 50,96.

També et pot interessar

stats