Com es viu la nova normalitat en distints punts d'Espanya?

La mascareta i la distància de seguretat són les dues mesures principals que es mantenen en bona part de les autonomies davant del descens de contagis

Canvi hàbits pandèmia
Canvi d'hàbits en la pandèmia

El descens de contagis i la creixent xifra de vacunats està contribuint a reduir les mesures de seguretat i restriccions davant de la pandèmia. Aquesta tendència a eliminar restriccions arriba en algunes autonomies a limitar-les bàsicament a usar la mascareta en espais tancats i a la recomanació de la distància interpersonal d'1,5 metres. Alguns protocols relacionats amb les residències i centres educatius també estan entre els més habituals.

En qualsevol cas, a les 17:00 hores d'aquest dijous, 30 de setembre, així queda el mapa de les restriccions autonòmiques:

  • La Comunitat Valenciana eliminarà el 9 d'octubre les restriccions d'horaris i aforaments, si bé aspira a implantar a partir d'aquesta data el passaport Covid en discoteques, festivals i concerts, per a garantir que tots els assistents hagen rebut la vacuna.
  • Andalusia va recuperar des de la setmana passada pràcticament la normalitat prèvia amb la tornada dels aforaments al 100% als teatres, cinemes, auditoris, concerts i llocs de culte en zones amb nivell 1. En relació amb els establiments d'oci nocturn, s'iguala el nombre de comensals en taules a l'interior tant en nivell 2 com en nivell 1, que passen de 6 a 8 comensals com a màxim.
  • A Aragó, l'oci nocturn i l'hostaleria podran obrir fins a l'hora que els permeta la llicència municipal, sempre que no se superen les 4 de la matinada. Els establiments d'hostaleria podien obrir fins ara fins a les 0.30 hores. Tant en aquest cas com en l'oci nocturn, es permetrà l'accés de nous clients fins a mitja hora abans de tancar, a les 3.30 hores en el cas de l'oci nocturn.
  • A Astúries es permet consumir a la barra d'establiments hostalers. No obstant això, aquesta pràctica continua vetada en l'oci nocturn, que tindrà com a límit de tancament les 4 hores. Ací es poden reunir un màxim de sis persones assegudes o dretes en interiors i 10 a l'exterior, encara que segueix prohibit ballar. La resta d'establiments no tindran restriccions horàries.
  • A les Balears l'oci nocturn reobrirà el 8 d'octubre, amb un aforament màxim del 75%, amb els clients asseguts a taula per a beure i l'obligatorietat de portar mascareta a la pista de ball. L'horari màxim de tancament seran les 5 hores.
  • A les Canàries l'oci nocturn podrà obrir en totes les fases d'alerta, però només per a prestar l'activitat hostalera, sense que es permeta el ball. A més, ha ampliat l'horari dels locals d'oci nocturn que decidisquen exigir el certificat Covid.
  • Castella i Lleó. La Junta ha aprovat que es relaxen les mesures restrictives de manera que s'eliminen els aforaments i únicament es mantenen la mascareta a l'interior d'establiments i la distància de seguretat interpersonal d'1,5 metres.
  • Castella-la Manxa ha eliminat els aforaments en espais públics i els horaris als establiments d'hostaleria –on autoritza usar la barra i les taules íntegrament–, permet activitats de ball en locals d'oci nocturn, així com congressos i reunions, i la presència de públic en activitats esportives sempre que romanga assegut. Es manté l'ús de la mascareta.
  • Cantàbria. Tots els municipis càntabres ja s'han situat en un nivell 1. Per això des de la setmana passada es pot obrir l'oci nocturn en tota la comunitat, encara que amb alguna limitació: un aforament del 50%, els clients han d'estar asseguts en taules d'un màxim de 6 en interior i de 10 en terrassa. Podran obrir fins a les 3 hores.
  • Catalunya. Ha prorrogat fins al 8 d'octubre el gruix de les restriccions. Es manté així la recomanació de limitar les reunions socials a un màxim de 10 persones. El Procicat també va eliminar la limitació de l'aforament al 70% en actes i cerimònies civils i religioses, entre les quals s'inclouen casaments, culte i cerimònies fúnebres.
  • Extremadura. Les restriccions d'aforament i horaris han quedat definitivament suprimides aquest dijous.
  • País Basc. Des de dissabte passat, l'oci nocturn obri fins a les 3 de la matinada, amb una limitació màxima d'aforament fins al 50%. Es poden utilitzar les pistes de ball, però amb ús continu de mascareta. La flexibilització horària també s'aplica a les activitats culturals, socials i comercials, en les quals l'aforament ara és del 75%. La setmana que ve s'estudiaran noves flexibilitzacions.
  • Galícia. Nivell mínim de restriccions. El nou protocol per als locals d'oci nocturn segueix les mateixes línies que el d'hostaleria, i estableix dos nivells: en el nivell 1 l'aforament serà del 50% a l'interior i del 75% a la terrassa, i l'horari de tancament seran les 3 de la matinada. En el nivell 2 l'aforament s'incrementa al 75% a l'interior i al 100% a la terrassa, i es podrà tancar a les 4 de la matinada. En aquest nivell se sol·licitarà el certificat Covid per a poder accedir al local.
  • La Rioja. A partir d'aquest divendres se situa en el nivell 1 del pla de mesures segons indicadors. En l'hostaleria i restauració l'aforament màxim en interiors és del 75% i sense restriccions en espais oberts, encara que es recomana un màxim de 10 persones per taula. El tancament dels locals serà segons la seua llicència.
  • Madrid. El dilluns 4 d'octubre elimina totes les restriccions d'aforament en tots els sectors d'activitat econòmica o social, tant en interior com en exterior.
  • Regió de Múrcia. Les restriccions que afecten actes multitudinaris i pràctiques esportives "s'aniran eliminant a mesura que vaja evolucionant la situació epidemiològica", diu el govern. I els concerts tornen i es poden gaudir drets i ballant i sense obligatorietat de mantindre la distància interpersonal, encara que sempre amb mascareta.
  • Navarra. Aquest divendres queden sense efecte totes les restriccions, per la qual cosa es recuperaran els aforaments i horaris anteriors a la pandèmia. No obstant això, continuaran sent obligatòries les mesures preventives bàsiques, com l'ús de la mascareta en espais interiors, i en espais a l'aire lliure quan no es puga respectar la distància interpresonal.

També et pot interessar

stats