Certificat Covid: on és necessari i com aconseguir-lo

Les Balears, Canàries i Cantàbria ja exigeixen aquest document per a entrar al seu territori. A Galícia també és necessari per accedir als interiors en poblacions amb un nivell de risc alt i extrem

Les tres variants del certificat Covid digital de la UE
Les tres variants del certificat Covid digital de la UE

El certificat Covid digital de la Unió Europea, també conegut com a certificat verd sanitari o passaport Covid, va entrar en vigor l'1 de juliol i el seu ús ja ha sobrepassat l'objectiu inicial de facilitar la mobilitat entre els estats membres. La Comunitat Valenciana va ser pionera en l'expedició d'aquest document a partir del 7 de juny sota petició de la ciutadania en versió electrònica o en paper.

Cinc setmanes després de la seua implementació, dins i fora de les fronteres espanyoles el certificat Covid s'està fent servir per a evitar el risc de propagació de virus en espais d'oci tancats. Així, per a viatjar a Cantàbria, les Illes Canàries o les Balears és necessari presentar un document que demostre que s'ha superat la Covid-19, s'ha rebut la vacuna o s'ha fet una prova diagnòstica amb resultat negatiu. A Galícia, el certificat serà necessari per a accedir als interiors i a les Illes Balears per a assistir a esdeveniments i esportius i culturals. Els Tribunals Superiors de Justícia d'Andalusia i Cantàbria, d'altra banda, han rebutjat aquesta mena de restriccions.

Aquest document, però, no és obligatori. Tal com va recalcar el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, "no és un passaport" ni "un requisit". Tot i això, la seua tramitació és recomanable per a aquelles persones que viatgen a algun dels 27 estats membres de la Unió Europea els mesos vinents, ja que és un recurs que permet simplificar notablement els tràmits d'entrada.

De fet, el certificat Covid ja és necessari dins dels bars, gimnasos, cines, teatres, museus, estadis o grans esdeveniments d'Itàlia, com concerts. La mesura arriba envoltada de polèmica i al setembre s'estendrà a professors i mitjans de transport.

A França, el Consell Constitucional, que vetlla pel respecte del reglament a la carta magna, ha donat el vistiplau al fet que per a entrar en bars i restaurants o per a viatjar en transport públic nacional s'exigisca el certificat sanitari, però no considera negar-se a aconseguir el document una causa justificada de comiat.

En diversos països europeus hi ha hagut manifestacions en contra d'aquestes restriccions, ja que una part de la ciutadania les interpreta com una obligació tàcita per a vacunar-se.

Tipus de certificat

Hi ha tres tipus de certificat multilingüe (valencià, castellà i anglés) amb l'acreditació QR digital que contindrà la informació essencial i la signatura digital que li atorga validesa.

  • Certificat Covid digital de vacunació: Permet acreditar que la persona ha rebut una o dues dosis d'una de les vacunes contra la Covid-19 aprovades per la UE. La validesa d'aquest certificat és de 365 dies després de la data de vacunació.
  • Certificat Covid digital de recuperació: Acredita de manera digital, en el codi QR, que la persona s'ha recuperat de la Covid-19 després d'haver confirmat la malaltia mitjançant una prova PCR positiva. Aquest certificat serà vàlid des que finalitze el període d'aïllament, dia 11 de la prova PCR positiva fins a 180 dies després. La prova d'antígens no és vàlida segons el reglament europeu.
  • Certificat Covid digital de diagnòstic: Assegura que la persona disposa d'un resultat negatiu d'una prova diagnòstica de Covid-19 que pot ser PCR o d'antígens. En el cas de la prova PCR el resultat tindrà una validesa de 72 hores, mentre que la de la prova d'antígens serà de 48 hores. Per a poder acreditar els resultats de les proves d'antígens, no és vàlida qualsevol tipus de prova, sinó que ha d'haver-se realitzat amb un dels kits comercials aprovats per la UE.

Guia pas per pas per a aconseguir el certificat Covid

Primer, cal identificar-se fent servir la informació de la SIP en aquest formulari a la pàgina web de la Conselleria de Sanitat Universal. A continuació, la conselleria enviarà un missatge de text de confirmació al mòbil. En cas que el número de mòbil no estiga actualitzat, es podrà fer en aquest moment. Una vegada validat el codi, s'ha d'escollir el tipus de certificat adient i automàticament es descarregarà.

També et pot interessar

stats