2021, l'any dos del coronavirus a la Comunitat Valenciana

Recorregut mes a mes per la pandèmia en un any que comença com acaba: amb una explosió de contagis, ara suavitzada per les vacunes

Punt de vacunació a la Ciutat de les Ciències, en una imatge recent
Punt de vacunació a la Ciutat de les Ciències, en una imatge recent / Rober Solsona ( Europa Press)

Pandèmia de coronavirus en l'any dos a la Comunitat Valenciana. 2021 està a punt de tocar el final amb més de 447.000 persones contagiades, tres quartes parts del volum total que han notificat els serveis de Salut Pública durant la crisi sanitària. Enguany han perdut la vida amb un diagnòstic positiu per covid-19 més de 5.000 valencians i valencianes. 

L'any comença igual que va acabar, amb una onada explosiva de contagis que creixen de manera exponencial, però l'escenari és completament diferent gràcies a la vacunació. Fa ara dotze mesos, el gener donava pas a la tercera onada, que ha sigut sense dubte la pitjor fase de tota la pandèmia a la Comunitat Valenciana. I 2021 s'acomiada amb una nova onada, la cinquena, que tot i estar deixant registres d'incidència que no es veien des de febrer, és de menor gravetat perquè comporta casos més lleus.

Fem a continuació un recorregut per l'any pandèmic de 2021, mes a mes.

Gener: el pitjor mes en contagis

En plena tercera onada —la que més ha afectat la Comunitat Valenciana de tota l'emergència sanitària—, gener de 2021 va trencar tots els sostres en els registres de la pandèmia. Un mes fosc que es va convertir el que més contagis va deixar (161.661), amb les pitjors xifres d'incidència (1.459,82 casos, la taxa més alta d'Espanya) i rècords com 9.810 positius notificats en una sola jornada o 4.777 hospitalitzats. També va convertir-se en el segon amb més víctimes mortals diagnosticades amb covid-19, 1.827.

Febrer: el més letal

Febrer va ser el més negre de tota la pandèmia, amb 1.894 decessos vinculats al coronavirus en el que paradoxalment és el més curt de l'any. Durant diversos dies les morts es comptaven per centenaris, i les autoritats sanitàries arribaren a comunicar-ne 112 en una única jornada. També és el segon amb més contagis (68.639), encara que l'avanç de la vacunació va permetre començar a surfejar l'onada i entrar en una fase d'altiplà. Gradualment van caure les hospitalitzacions (un 76% respecte del mes anterior) i la incidència (1.213 punts menys).

Març: s'enfonsen els indicadors

El canvi de tendència es va consolidar al març, amb una caiguda dràstica de tots els indicadors: quasi un 90% de contagis menys que el mes anterior, 76% menys morts o un 63% menys d'hospitalitzacions, mentre que la incidència acumulada va baixar dels 50 casos per 100.000 habitants i es va situar com la més baixa d'Espanya durant tres mesos consecutius.

Abril: s'obrin els vacunòdroms

Abril es recordarà com el més en què van posar-se en marxa els quatre grans centres de vacunació massiva per a començar la vacunació a gran escala, la qual cosa va permetre que la xifra de persones immunitzades superara a la de contagiades en la Comunitat Valenciana. En aquells dies es complien sis mesos amb tancament perimetral autonòmic i toc de queda nocturn.

Maig: mínim de contagis i adeu a l'estat d'alarma

El cinqué més de l'any va ser el que menys persones infectades va sumar de tot el 2021 (4.114). Mentrestant, prosseguia el descens de defuncions —per primera vegada des de setembre passat va haver-hi dies sense morts per covid—, d'hospitalitzacions i de la incidència. La fi de l'estat d'alarma, el dia 9, va portar l'alçament del tancament perimetral de la Comunitat Valenciana.

Juny: repunten els casos

Al juny va finalitzar el toc de queda i es va reobrir l'oci nocturn, la qual cosa va suposar un augment de la mobilitat i la interacció social. L'alleugeriment en les restriccions es va traduir en un lògic repunt contagis (fins als 7.924 mensuals) i en la pujada de la incidència a risc mitjà (més de 50 casos per cada 100.000 habitants), encara que tindre ja 2,5 milions de persones vacunades amb almenys una dosi va frenar l'augment de la pressió hospitalària.

Juliol: el tercer en contagis

Al juliol va haver-hi un empitjorament significatiu de la pandèmia a la Comunitat Valenciana, que en plena quarta ona (cinquena a Espanya) va multiplicar els contagis per huit sobre el mes anterior (fins als 62.727). Les hospitalitzacions, al seu torn, s'incrementaren més del triple, cosa que va implicar pujar al nivell de risc alt i va obligar a adoptar restriccions —entre altres tocs de queda nocturns— en els municipis amb pitjor situació epidemiològica. 

Agost: doblegant la corba de la quarta onada

A l'agost van baixar els contagis un 42%, però va haver-hi un increment significatiu de les morts (es van multiplicar per 3,7 i van morir quasi tantes persones com en els tres mesos anteriors). Va ser el mes en què es va doblegar la corba de contagis de la quarta ona i es va superar la barrera del mig milió de casos des de l'inici de la pandèmia.

Setembre: comença la desescalada

El final de l'estiu va donar pas a una caiguda dels casos, les morts i les hospitalitzacions que va evidenciar que la quarta onada estava finalitzant. Açò va permetre iniciar una desescalada gradual (amb la reobertura de l'oci nocturn i l'eliminació de l'aforament en comerços i de l'horari de tancament de l'hostaleria) i tancar els punts de vacunació massiva a final de mes.

Octubre: pas a la "normalitat millorada"

Amb quasi el 90% de la població valenciana major de 12 anys vacunada contra el coronavirus, la Comunitat Valenciana va estrenar a l'octubre una nova fase que el president de la Generalitat, Ximo Puig, va batejar com "normalitat millorada". Aquest mes les infeccions caigueren un 43% i les morts un 52% respecte a setembre, i per primera vegada des de juliol tornaren a reportar-se jornades sense cap defunció.

Novembre: cinquena onada i tercera dosi

Al novembre la corba epidèmica va experimentar una tendència ascendent amb un creixement sostingut i generalitzat que va evidenciar l'inici d'una nova onada, la cinquena en el territori valencià. A pesar de l'alta cobertura vacunal, en aquest mes es van triplicar els contagis d'octubre, fins als 17.534, i es van duplicar les hospitalitzacions. Enmig del debat sobre la durada de la protecció de les vacunes, va arrancar la campanya per a administrar les terceres dosis o injeccions de reforç.

Desembre: aterra el certificat covid

Desembre ha sigut el mes en què s'ha implantat l'exigència del certificat covid per a poder accedir a determinats locals de restauració, oci i sociosanitaris, enmig d'una cinquena onada en la qual els casos positius s'han multiplicat per 3,5 respecte a novembre, però cursen de manera més lleu gràcies que el 93,7% dels valencians majors de 12 anys està ja vacunat.

També et pot interessar

stats