El Constitucional dona la raó a Vox i tomba el segon estat d'alarma de la pandèmia

L'alt tribunal estima el recurs del partit ultradretà en una votació ajustada i anul·la algunes de les mesures 

Passeig de la Malva-rosa de València, buit de gent pel toc de queda
Passeig de la Malva-rosa de València, buit de gent pel toc de queda nocturn / À Punt NTC

El Tribunal Constitucional (TC) ha declarat inconstitucional el segon estat d'alarma decretat pel govern de Pedro Sánchez a l'octubre de 2020 per a lluitar contra la pandèmia de Covid-19. En una votació molt ajustada de sis contra quatre, l'ens judicial estima el recurs que va presentar Vox contra la mesura i conclou que algunes de les mesures que contemplava aquest segon estat d'alarma són anticonstitucionals.

De nou, el ple del Constitucional s'ha tornat a partir per la meitat. Els quatre magistrats que s'han mostrat en contra de la sentència han emés vots particulars. Són el president, Juan José González Rivas, i els jutges Juan Antonio Xiol, Cándido Conde-Pumpido i María Luisa Balaguer.

El partit d'extrema dreta va recórrer contra algunes de les restriccions imposades durant el segon estat d'alarma, que va estar en vigor fins al passat 9 de maig per a frenar les onades que s'han succeït al llarg de 2021 fins que la campanya de vacunació s'ha consolidat. Era el paraigües legal perquè els governs autonòmics pogueren decretar mesures que afectaven drets constitucionals, com ara limitar la circulació amb el toc de queda nocturn, restringir la xifra de persones en reunions socials o decretar tancaments perimetrals. 

La decisió del TC suposa un nou revés per a l'executiu espanyol, que ja el juliol passat va veure com el tribunal de garanties declarava la inconstitucionalitat d'alguns aspectes del primer estat d'alarma, el que va confinar la població a casa al març després que esclatara la crisi del coronavirus.

També et pot interessar

stats