Vora 375.000 persones pateixen asma a la Comunitat Valenciana

El grup d’edat més freqüent que pateix aquesta malaltia crònica és el de xiquets i xiquetes de 7 a 14 anys 

Una pacient amb asma agafa el seu inhalador
Una pacient amb asma agafa l'inhalador / Shutterstock

Al voltant de 375.000 persones en la Comunitat Valenciana tenen un diagnòstic actiu d'asma, una malaltia crònica d'elevada prevalença i de gran impacte en la salut, ja que té una duració prolongada i pot afectar qualsevol edat. Segons aquestes dades del Servei d'Anàlisi de Sistemes d'Informació Sanitària de la Conselleria de Sanitat, fets públics amb motiu de la celebració cada 2 de maig del Dia Mundial de l'Asma, del total de persones amb pronòstic actiu, 40.829 són a la província de Castelló, 199.633 a la de València i 134.369 a la d'Alacant.

Per grups d'edat, el més freqüent és el de xiquets i xiquetes de 7 a 14 anys (40.583 persones), seguit del grup entre 15 i 19 anys (34.046), mentre que per sexe 205.832 són dones i 168.999 homes, segons informa Sanitat. L'asma és una malaltia crònica d'elevada prevalença a escala mundial i en l'actualitat s'estima que la pateixen uns 300 milions de persones en el món, mentre que a Espanya els adults afectats oscil·len entre un 5% i un 15% i a la Comunitat Valenciana s'estima que la pateix el 8% de la població.

Recomanacions científiques: uniformitzar el diagnòstic i els tractaments

La Conselleria de Sanitat, al costat de professionals de cinc societats científiques de la Comunitat Valenciana, va elaborar i va distribuir el 2018 una guia basada en les últimes recomanacions científiques. La guia està dirigida, principalment, als metges de família d'atenció primària, atés que l'asma és una patologia sovint tractada en aquest nivell assistencial i aspira a ser base del treball multidisciplinari que s'ha de fer en cadascun dels departaments de salut.

L'objectiu és augmentar la conscienciació sobre l'asma entre el personal sanitari, millorar el diagnòstic, el tractament i el seguiment dels nostres pacients, segons les fonts, que indiquen que aquest seguiment s'ha de fer treballant sempre de manera coordinada.

La recomanació per al personal sanitari implicat, des del personal facultatiu fins al d'infermeria, és la d'uniformitzar l'abordatge diagnòstic, la informació administrada als pacients i els tractaments emprats.

També et pot interessar

stats