La millora del diagnòstic i les noves teràpies redueixen les morts per asma greu en els últims 40 anys

La taxa de mortalitat ha baixat més entre els homes, més de deu punts, que entre les dones, que s’ha reduït un 5,53, segons un estudi elaborat per facultatius espanyols

La millora dels tractaments per als pacients amb asma greu pot haver contribuït, segons els neumòlegs, a la reducció progressiva de la mortalitat per asma greu
La millora dels tractaments per als pacients amb asma greu pot haver contribuït, segons els neumòlegs, a la reducció progressiva de la mortalitat per asma greu / À Punt NTC

Les millores en el diagnòstic i les noves teràpies estan darrere del descens de morts per asma, un problema que tenen el 10% dels adults i el 5% dels menors, durant els últims anys. És la conclusió que evidencia un estudi que analitza la mortalitat per aquesta malaltia a Espanya durant 40 anys, des del 1980 fins al 2019.

A pesar que l’asma es pot manifestar des d’edats primerenques de la infància, i que tractat no representa un risc greu per a la salut, en els casos més greus pot causar la mort per asfíxia. L’estudi "Mortalitat de l'Asma a Espanya de 1980 a 2019: Tendències i Perspectives en la Nova Era del Tractament", publicat en el Journal of Investigational Allergology and Clinical Immunology i que ha elaborat l'expresident del Comité d'Asma de la Societat Espanyola d’Al·lergologia i Immunologia Clínica, Julio Delgado, i el cap de Secció de Dermatologia de l’Hospital Virgen del Rocío, José Juan Pereyra, revela que les morts per asma han descendit de 7,38 a 2,03 per 100.000 entre els quinquennis de 1980-1984 a 2015-2019.

En homes, la disminució de la taxa de mortalitat és més significativa que entre les dones (10,37 enfront del 5,53 de les dones).

Segons el president del Comité d'Asma de la Societat Espanyola de la Societat Espanyola d’Al·lergologia, Juan Carlos Miralles, les millors dades tenen com a explicació el desenvolupament en les teràpies: "En els primers anys de la sèrie, el descens podria estar associat a l'augment dels corticoides inhalats en el tractament. No obstant això, en aquests últims anys, la disminució de la mortalitat podria estar associada al desenvolupament de noves teràpies biològiques per a l'asma greu", ha desenvolupat Miralles.

Vora 1.000 víctimes menys anuals de mitjana

En aquest sentit, l'expert apunta que "a pesar que en l'últim any de la sèrie del 2019 van morir per asma a Espanya 993 persones, aquestes taxes van descendir des del 2007 amb 1.000 morts per any de mitjana".

La Societat Espanyola de la Societat Espanyola d’Al·lergologia indica que és important identificar quan s'està produint una crisi greu d'asma, "si observem que la persona respira de forma molt dificultosa, té problemes per a parlar o solament pot pronunciar frases curtes, hem de buscar atenció mèdica immediata". A més, en casos menys greus, si els símptomes no remeten després d'usar un broncodilatador, també ha de buscar-se atenció mèdica.

També et pot interessar

stats