Imma Frau, afectada per l'incendi a Benimassot: "Em vaig acomiadar de la casa i de tots els records de família"

Imma i Cosme són un matrimoni que amb els últims incendis va haver d'abandonar sa casa a Benimassot, al Comtat, per a viure temporalment al poble de Balones

'Zoom' analitza els incendis valencians / À Punt Mèdia

Els últims incendis viscuts a les comarques valencianes han portat veïns i responsables a reflexionar al voltant de la dificultat de les tasques d'extinció, que han sorprés uns i altres. Testimonis que ha arreplegat el programa Zoom d'À Punt dedicat als incendis forestals.

Mentre els equips responsables de la lluita contra el foc alertaven que mai havien vist un foc amb la virulència d'aquests últims, per al veïnat no ha passat desapercebuda la difícil situació.

Recuperar els bancals, els ametlers, els cirerers... les garroferes, les oliveres... Tot això té una importància com a tallafoc viu. On hi ha un bancal treballat, el foc pega la volta... I això és fonamental en els incendis Josep Bort - Ecologistes en Acció

Imma i Cosme és un matrimoni que va haver d'abandonar sa casa a Benimassot, al Comtat, per a viure temporalment a Balones. Els dos van deixar la llar en qüestió de minuts. El temps que els donaven els operatius d'emergència per a fugir d'un foc que s'acostava amb molta virulència. Imma ha relatat a l'equip de Zoom com es viuen aquests minuts d'angoixa. Preguntada per si va tindre temps d'agafar els seus records i fotografies, Imma ha respost: "No. M'he acomiadat de tots, de la casa i de tota la família passada. No sabem si quan tornem quedarà casa", relatava quan el foc encara estava viu.

Aquesta veïna ha explicat que "més que por, passes nervis i impotència". Ells dos han conegut dos incendis antics. "Veies que 40 persones amb una corbella podien apagar un foc i ara, amb els mitjans que tenim, i que no puguen apagar-ho. És incomprensible...".

Imatge que mostra com els bancals actuen de tallafocs naturals i el foc pega la volta al terreny treballat
Imatge que mostra com els bancals actuen de tallafocs naturals i el foc pega la volta al terreny treballat / À Punt Mèdia

El seu marit, Cosme Orts, ha volgut apuntar una de les claus de la situació actual, en dir que abans "hi havia més ramaderia, la gent treballava més el bosc. Tota aquesta faena permetia que el bosc estiguera més sa". Una idea a la qual dona suport el president de l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA), Cristobal Aguado. Ell ha explicat a l'equip de Zoom: "Les zones pastades pels agricultors aconsegueixen un major control de la vegetació i això fa que les brosses menudes, juntament amb els arbres, siguen molt més controlables. Els agricultors també són forestals".

"Recuperar els bancals, els ametlers, els cirerers, recuperar les garroferes, les oliveres... Tot això té una importància com a tallafoc viu. On hi ha un bancal treballat, el foc pega la volta i es pot veure com dins del bancal no s'ha cremat res. I això és fonamental en els incendis", ha explicat Josep Bort, d'Ecologistes en Acció.

Un moment de l'incendi de la Vall d'Ebo
Un moment de l'incendi de la Vall d'Ebo / Diputació d'Alacant
Cultius d'ametlers en zona muntanyosa
Cultius d'ametlers en zona muntanyosa / À Punt Mèdia
Cultiu d'oliveres en zona de muntanya
Cultiu d'oliveres en zona de muntanya / À Punt Mèdia

També et pot interessar

stats