Extingit l’incendi de la Vall d’Ebo després de cremar més de 13.000 hectàrees

Puig ha anunciat plans d’ajudes extraordinàries per a recuperar les zones devastades pels incendis

Paisatge devastat després de l'incendi forestal de la Vall d'Ebo
Paisatge devastat després de l'incendi forestal de la Vall d'Ebo / Natxo Francés (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
21 d'agost 2022 - 13:40 Actualitzat: 27 d'agost 2022 - 20:44

L’incendi de la Vall d’Ebo, provocat pel llamp d'una tempesta seca i que s'ha estés per la Marina Alta, el Comtat i la Safor, s’ha donat per extingit aquest dissabte a la nit després d’haver cremat 13.100 hectàrees en un perímetre de huitanta quilòmetres.

L’àrea devastada abasta tot un seguit de valls en una zona de gran valor ecològic i paisatgístic amb una marcada biodiversitat, un dels pulmons verds del País Valencià, que s’han ennegrit i que costarà molt de recuperar. 

Mapa de l'incendi declarat a la Vall d'Ebo
Mapa de l'incendi declarat a la Vall d'Ebo / À Punt NTC

La complexa orografia que caracteritza el terreny i una climatologia adversa, amb altes temperatures unides a un vent erràtic, han condicionat i dificultat fins a l'extrem els treballs d'extinció durant pràcticament tota la setmana.

La declaració de l’incendi forestal de Begís va obligar part dels efectius que treballaven en l’extinció del de la Vall d’Ebo a traslladar-se a l’Alt Palància, fet que va complicar les tasques dels efectius dels bombers i bombers forestals que treballaven sobre el terreny.

A conseqüència de l’agressivitat de l’incendi, més de 1.500 persones van haver de deixar les seues cases després les evacuacions ordenades a diversos nuclis dels municipis Castell de Castells, Tollos, la Vall de Gallinera, la Vall d’Alcalà, Fageca, Famorca, Planes, Vilallonga, Pego, l'Atzúbia i Benimassot. Quatre dies més tard de l’inici del foc, algunes veïnes i veïns van poder començar a tornar a les seues llars.

Entre les causes que provoquen aquests grans incendis forestals, veus expertes apunten a factors com el despoblament i l’abandonament del món rural i reclamen inversions per a la recuperació d’activitats com l’agricultura i el pasturatge i una gestió eficient dels boscos. 

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat plans extraordinaris per a recuperar les zones cremades pels incendis de la Vall d’Ebo i Begís.

També et pot interessar

stats