La ramaderia i el cultiu de la terra, claus per a previndre els incendis

L’abandonament del món rural és un dels factors que hi ha darrere dels grans incendis forestals

La ramaderia i el cultiu de la terra, claus per a previndre els incendis / À Punt NTC

El despoblament i l'abandonament del sector primari són factors clau en la propagació dels incendis. A la Comunitat Valenciana hi ha un 57% de massa forestal que amb les freqüents onades de calor s'ha assecat i s'ha convertit en combustible. La solució passa per una gestió eficient dels boscos i la recuperació d’activitats com el pasturatge i l'agricultura.

“Com no ens podem guanyar la vida amb l’agricultura, la gent ha deixat abandonats els camps i això es converteix en pura pólvora”, assegura Juanjo Pérez, agricultor d’Alcalà de la Jovada. La ramaderia i el cultiu de la terra són activitats que mantenen la muntanya neta i evitarien els incendis, però l'abandonament de les zones rurals i la falta de relleu generacional ho fa difícil. “La generació futura no voldrà anar a l'agricultura perquè és un treball dur i no ens donen cap mena de suport”, declara Tamara Boronat, agricultora de Margarida. 

Félix Frau, alcalde de Tollos, també valora la situació: “Ara tenim una bona oportunitat per a donar faena a la gent d'aquests pobles. Primer hem de decidir què fem del que ha quedat plantat i després haurem de veure què replantem”.

De moment, una vegada extingits els incendis, la Generalitat assegura que recuperarà la superfície forestal i millorarà les ajudes econòmiques. Elena Cebrián, secretaria autonòmica de Cohesió Territorial i Polítiques de Despoblament, ha parlat sobre el tema en Les notícies del matí: “Estem estudiant en quina mesura podem ajudar directament els municipis i demanarem al govern d’Espanya les ajudes extraordinàries per a aquest tipus de situacions d’emergència”. Que les ajudes arriben de forma ràpida i directa és la prioritat principal.

També et pot interessar

stats