Els primers desallotjats de la Vall de Gallinera tornen a casa: "Per a nosaltres, açò era el paradís"

Els veïns de Benirrama pitaven d’alegria amb els vehicles, dimecres a la nit, en poder tornar al poble 

Els primers desallotjats tornen a casa / À Punt NTC

Encara queda verd a Benirrama, a la Vall de Gallinera. Quan dimecres a la nit els veïns van poder tornar al poble, com que plovia tant, no van poder veure com estaven les muntanyes. No ha sigut fins aquest matí de dijous que han mirat cap a dalt, han vist el color verd i han respirat un poc tranquils. El que ha sigut un poble fantasma en els últims dies torna a veure el veïnat.

Una imatge fixa dels carrerons d'aquest poble de muntanya és la de Pepe. Ell mateix ha contat a À Punt que no volia deixar el poble. Ha passat aquestes hores d'incertesa a casa d'una neboda que viu a Pego: "Però jo no volia eixir d'ací, ja li ho vaig dir a la Guàrdia Civil. Els vaig dir: "A mi heu de traure'm a rossegons". Però després, sense dir res, me'n vaig anar". Pepe ha reconegut que per a ell Benirrama, el poble on sempre ha viscut, "ho és tot". Ara, ell i el veïnat estan molt contents d'haver pogut tornar a casa. 

Un altre veí de Benirrama, Boro, ha mostrat satisfacció amb el treball dels bombers durant el treball d'extinció, a qui ha donat les gràcies. "Els pobres han patit, però han aconseguit" frenar el foc. En preguntar-li per com veu les muntanyes, reconeix que "tot i que hi ha molt de mal, aquest matí creia que sols veuria troncs i he vist verd per ací".

Rosalía, nascuda a Benirrama, però amb residència habitual a Badalona, s'ha mostrat descontenta per la situació d'abandó dels boscos de la zona. Afirma que en tornar "han trobat molt de mal, però no tant com pensàvem".

Des de la Vall d'Ebo, Antonio conta que, pel canvi de direcció del vent, el foc els va pillar per sorpresa dissabte de matinada i la policia els va rescatar "de miracle". Antonio fa un any que viu al municipi i es mostra molt afligit per la situació: "Per a nosaltres, això era el paradís". S'han cremat les oliveres, els animals i les eines de treball, però ja ha començat a netejar-ho i a plantar-ne en tornar a casa.

També et pot interessar

stats