Reobrin pobles i carreteres a la Vall d'Ebo: tot el veïnat evacuat pot tornar a casa

Els ajuntaments demanen molta precaució a la població i que no obstaculitzen la faena dels bombers

El veïnat retorna a Vall de la Gallinera, aquest dijous
El veïnat retorna a Vall de la Gallinera, aquest dijous / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
18 d'agost 2022 - 14:17 Actualitzat: 18 d'agost 2022 - 16:01

La bona marxa de les tasques d'extinció de l'incendi de la Vall d'Ebo permet que tot el veïnat evacuat als municipis afectats puga tornar ja a casa. Així s'ha decidit en l'última reunió del post de comandament avançat, en què s'ha comunicat als ajuntaments que es reobrin totes les carreteres tallades al trànsit i també les dels nuclis urbans, segons ha confirmat Emergències a través de les xarxes socials.

Dimecres les autoritats ja avançaren aquesta possibilitat davant la positiva evolució del foc, que s'ha vist molt beneficiat pels canvis en les condicions meteorològiques i les pluges de les últimes hores. I cap a la una del migdia d'aquest dijous, el Consorci Provincial de Bombers d'Alacant ha donat la llum verda definitiva perquè tots els residents desallotjats hi puguen tornar. 

La Conselleria d'Obres Públiques ha informat que reobri les huit carreteres que s'havien tancat a la Marina Alta i el Comtat causa del foc. Les autoritats aconsellen transitar amb "precaució", donada la possibilitat que es produïsquen enderrocaments en diversos punts. 

En aquest mateix sentit, els ajuntaments demanen a la població que vaja amb compte davant la probable presència de vehicles pesants dels bombers i que no obstaculitzen la faena per a apagar el foc. També recomanen no transitar per pistes forestals per a evitar-hi accidents.

La Policia de la Generalitat patrulla una de les carreteres afectades per l'incendi de la Vall d'Ebo
La Policia de la Generalitat patrulla una de les carreteres afectades per l'incendi de la Vall d'Ebo / À Punt NTC

El voraç incendi declarat dissabte en el terme municipal de la Vall d'Ebo ha devastat quasi 12.000 hectàrees en un perímetre de 80 quilòmetres, que els bombers ja han aconseguit acotar. El foc ha obligat a desallotjar vora 1.500 persones en onze municipis, així com algunes cases disseminades on també existia perill. En concret, les poblacions afectades han sigut Benialí, la Vall d'Alcalà, Benissivà, Benitaia, Benirrama i Alcalà de la Jovada a la Marina Alta; i Tollos, Fageca, Benimassot i Famorca al Comtat. 

Després de passar fins a tres nits fora de casa en alguns casos, el veïnat es mostra reconfortat perquè els nuclis urbans han aconseguit salvar-se de les flames. Tot i això, diuen sentir "tristesa" i "desolació" per la pèrdua paisatgística i mediambiental que ha causat el foc al pas pel pulmó verd d'aquestes comarques, segons alcaldes de diverses localitats que van ser desallotjades.

La Policia de la Generalitat ha estat vigilant les poblacions afectades al voltant de la Vall d'Ebo i ha realitzat inspeccions per a poder acompanyar els residents de la Vall de la Gallinera que tornaven a sa casa de manera "gradual", tal com ha informat el Servei del 112 a través de Twitter. 

El retorn dels residents a una llar que no s'ha cremat, però que sobreviu envoltada de cendra, es produirà de manera "escalonada" entre dijous i divendres. Un procediment marcat principalment per la incertesa, per la qual cosa els alcaldes demanen "calma" i "molta cautela".

A més de la Vall de Gallinera, que ha sigut el primer municipi a reubicar el veïnat, també estan en operació tornada altres localitats com la Vall d'Alcalà i la Vall d'Ebo, a la Marina Alta, així com a Fageca i Famorca, al Comtat. Creu Roja Alacant ja ha començat a desmuntar els albergs provisionals instal·lats a Pego i Muro d'Alcoi per a allotjar el veïnat desplaçat. 

També et pot interessar

stats