Trio d'ostra valenciana
Un plat on l'ingredient principal és molt interessant nutricionalment
Ingredients
12 ostres
Per al salpicó:
- 1 pimentó roig
- 1 pimentó verd
- 1 ceba roja
- 4 tomaques 'cherry'
- 1 vitet roig fresc
- 1 manoll de cebollí
- Oli d’oliva
- Celiandre
Per al gratinat:
- Pa ratllat
- 2 llimes
- 25 g de mantega
- 1 escalunya
- 1 all
- 25 g de formatge curat
- Julivert fresc
- Pebre negre
- Per al mojito:
- 1 llima
- Menta o herba-sana fresca
- 1 cullerada de sucre moreno
- 200 ml d'aigua
Elaboració
- En un casset, desfem el sucre amb l'aigua i el suc de la llima i hi afegim la menta trencada molt xicoteta.
- Només alce el bull, ho retirem del foc i, quan atempere, hi afegim les fulles de gelatina hidratades i ho reservem en fred.
- Per altra part, piquem els pimentons i la ceba.
- Hi afegim el vitet i la tomaca, ho adobem amb oli i sal i ho reservem.
- Piquem també l’escalunya i l’all, hi afegim pa ratllat, mantega, julivert i pebre i ho reservem.
- Obrim les ostres i repartim les preparacions que hem fet.
- En unes, posem la gelatina trencada de "mojito" i hi afegim corfa de llima ratllada.
- En d'altres posem per damunt el salpicó, el cebollí picat i el celiandre.
- En les que queden, retirem l'aigua i hi posem la mescla de pa ratllat i formatge, i les gratinem al forn.
Consell sobre el marisc cru
S’adverteix que el consum de mariscos crus o poc fets comporta certs riscos que no són menyspreables. El principal risc davant el consum d'ostres crues està causat per un tipus de bacteris coneguts com a vibrions i que no deixen constància visual ni olfactiva de la seua presència.
Els vibrions habiten naturalment a les aigües costaneres i ens poden infectar també per contacte de l'aigua en alguna ferida que puguem tindre a la pell. Esta infecció provoca problemes gastrointestinals i s'elimina cuinant els mariscos.
La malaltia en general és lleu o moderada, i seguix el seu curs de dos a tres dies. Hem d'intentar que les ostres siguen el més fresques possibles, que s'hagen conservat bé i no que s'haja trencat la cadena de fred.
Són grups de risc per contraure vibriosi principalment els qui tenen el sistema immunitari debilitat:
- Malalts del fetge, càncer, diabetis, VIH o talassèmia.
- Receptors de teràpies immunodepressores.
- Gent que es medica per a reduir els nivells d'àcid en l'estómac o que han tingut recentment una operació d'estómac.
- Majors de 65 anys.