“Mojete” de ric
Plat mullador
Ingredients
- 250 g de fetge de porc
- 4-6 tomaques
- 4 alls
- Farina
- Aigua
- Pebre roig dolç
- Pebre negre
- Cebollí
- Oli OVE
- Sal
Elaboració
- Sofregim els alls i les tomaques trossejats.
- Hi afegim sal, pebre roig, el fetge tallat a trossets i salpebrat, i ho deixem coure.
- Hi incorporem farina i aigua, i ho deixem coure durant 20 minuts més, aprox.
- Ho servim amb una miqueta de cebollí picat per damunt.
D'on ve el "mojete"?
El mojete és un dels plats més populars a la comarca de la Foia de Bunyol. Mojete vol dir “mullador” (“para mojar pan”) i sol estar compost per qualsevol dels productes obtinguts de l’horta de la comarca. A la Foia de Bunyol, qualsevol sofregit on està present l'oli d'oliva, l'all i la tomaca ja rep el nom de mojete. Així, tenim també el mojetico de bacalao a base d'abadejo, tomaques, all, pa fregit i oli d'oliva.
El mojete és un dels protagonistes de les festes que se celebren en tota la comarca. Contundent, calòric i molt saborós, és un plat social que es comparteix degustant-lo directament en la paella i «arrossegant» per ella el tros de pa. La degustació se sol realitzar amb l'embotit a banda o integrat en el mojete, tallat en trossos xicotets. També se sol fer amb farina de guixes (guijas o almortas en castellà) i/o creïlla.