Directes
Ara en la televisió
LA VIA VERDA

Coquetes dolces de cacaus

Fàcil
45 minuts
4 persones

No sempre han de ser salades

Coquetes dolces de cacaus
04 d'abril 2023 - 19:59
  • 200 g de cacaus crus pelats
  • 250 g de sucre
  • 100 g de farina
  • 8 g de rent químic
  • 4 ous
  • 1 llima
  • Canella
  • Neules
  1. Piquem els cacaus i els reservem.
  2. Separem les clares i les batem a punt de neu.
  3. Hi incorporem el sucre i ho acabem de muntar.
  4. Batem els rovells i hi afegim canella i ratlladura de llima.
  5. Agreguem esta mescla a les clares muntades.
  6. Barregem el rent amb la farina, ho incorporem també i ho mesclem tot amb cura.
  7. Hi afegim els cacaus i ho barregem.
  8. Escampem la massa per damunt de les neules.
  9. Hi afegim cacaus sencers per damunt i ho enfornem a 180 ºC durant 20 minuts, aprox.

El cacau

El cacau és originari de Sud-amèrica i s’introduí a Europa per València. A finals del segle XVIII figurava entre les plantes del jardí botànic que l’arquebisbat de València tenia a Puçol. Al voltant d’aquesta època començà a estendre’s el cultiu perquè eren molt adequats per a la terra i el clima.

Hi ha diverses varietats locals de cacau valencià (collaret, cacau moro, cacaua) i el seu cultiu a les nostres terres va ser tan abundant fins a la dècada dels setanta del segle XX que fins i tot hi havia un grup mundial de varietats de cacau conegut com ‘València’. Amb posterioritat, l'exportació massiva de cacau estranger enfonsà els cultius valencians i van quedar per a autoconsum. El collaret té dos grans i la corfa es fa estreta entre gra i gra, i la cacaua té tres grans.

En l'actualitat, hi ha iniciatives de recuperació de les varietats autòctones amb llavors antigues de cara a la comercialització, perquè, encara que puguem veure als mercats el producte anomenat “collaret” o “del terreny”, no vol dir que siga cacauet valencià, ja que el poc que s'hi cultiva no es comercialitza a gran escala.

Postres Receptes valencianes

També et pot interessar