Coquetes dolces de cacaus
No sempre han de ser salades
Ingredients
- 200 g de cacaus crus pelats
- 250 g de sucre
- 100 g de farina
- 8 g de rent químic
- 4 ous
- 1 llima
- Canella
- Neules
Elaboració
- Piquem els cacaus i els reservem.
- Separem les clares i les batem a punt de neu.
- Hi incorporem el sucre i ho acabem de muntar.
- Batem els rovells i hi afegim canella i ratlladura de llima.
- Agreguem esta mescla a les clares muntades.
- Barregem el rent amb la farina, ho incorporem també i ho mesclem tot amb cura.
- Hi afegim els cacaus i ho barregem.
- Escampem la massa per damunt de les neules.
- Hi afegim cacaus sencers per damunt i ho enfornem a 180 ºC durant 20 minuts, aprox.
El cacau
El cacau és originari de Sud-amèrica i s’introduí a Europa per València. A finals del segle XVIII figurava entre les plantes del jardí botànic que l’arquebisbat de València tenia a Puçol. Al voltant d’aquesta època començà a estendre’s el cultiu perquè eren molt adequats per a la terra i el clima.
Hi ha diverses varietats locals de cacau valencià (collaret, cacau moro, cacaua) i el seu cultiu a les nostres terres va ser tan abundant fins a la dècada dels setanta del segle XX que fins i tot hi havia un grup mundial de varietats de cacau conegut com ‘València’. Amb posterioritat, l'exportació massiva de cacau estranger enfonsà els cultius valencians i van quedar per a autoconsum. El collaret té dos grans i la corfa es fa estreta entre gra i gra, i la cacaua té tres grans.
En l'actualitat, hi ha iniciatives de recuperació de les varietats autòctones amb llavors antigues de cara a la comercialització, perquè, encara que puguem veure als mercats el producte anomenat “collaret” o “del terreny”, no vol dir que siga cacauet valencià, ja que el poc que s'hi cultiva no es comercialitza a gran escala.