Directes
Ara en la televisió
LA VIA VERDA

Alls i giraboix

Fàcil
1 hora
4 persones

Tradició alacantina

Alls i giraboix
  • 500 g de pit de vedella
  • 500 g de pota de vedella
  • 400 g de cigrons
  • 1 kg de creïlles
  • 1 botifarra curada
  • 1 blanquet
  • 1 fetge de pollastre
  • 1 ceba
  • 1 nyora seca
  • 1 tomaca seca
  • 2 alls
  • 2 ous bollits
  • 4 llesques de pa de poble
  • Pebre negre
  • Clau en pols
  • Oli OVE
  • Sal
  1. Posem a coure els cigrons, la vedella, la nyora, la ceba i la tomaca.
  2. Ho deixem coure durant 1:30 hores.
  3. Hi incorporem les creïlles, els embotits, el fetge i la clara de l’ou.
  4. Ho deixem coure durant 30 minuts.
  5. Per als alls, piquem en un morter un rovell d’ou junt amb l’all i creïlla cuita.
  6. Hi incorporem oli d’oliva, ho remenem bé i ho reservem.
  7. Per al giraboix, piquem la carn de la tomaca, la nyora i els embotits.
  8. En una primera bolcada, servim el pa arremullat amb els alls.
  9. Hi incorporem la carn i la verdura esmicolades.
  10. En la segona bolcada, servim les creïlles i els cigrons amb l’all i el caldo.

L'origen del giraboix

El nom de giraboix prové de “girar el boix”, que és el nom que rep la mà del morter, la qual solia fer-se amb fusta de boix. De fet, en alguns pobles és comú anomenar este utensili madeboix. L’origen d’este plat se situa a Xixona, des d’on es va estenent a diverses poblacions de la província d'Alacant per a convertir-se en part de la gastronomia típica de Petrer, Elda, Novelda, Ibi, Monòver, el Pinós, Alacant, etc.

Aquest plat consta de dos parts: els “alls”, que és com anomenem al peculiar allioli amb creïlla amb el qual acompanyarem una sopa de pa, i el giraboix, que és també una salsa feta en el morter amb la qual adobarem la carn de l’olla.

D’un poble a un altre canvien alguns ingredients i formes de preparar-lo. Hi ha llocs on el fan amb abadejo, o amb conill i corder. També canvia la manera de fer l’allioli. Sempre són xicotetes variacions per a un plat que, en resum, és una olla escudellada en dos bolcades que s’adoba amb un allioli diluït en caldo.

Receptes valencianes Receptes amb carn

També et pot interessar

Veure totes les activitats