Una ruta amb els deu punts històrics per a la memòria trans a València

Entre els llocs hi ha l'antiga presó model, on durant el franquisme tancaren persones trans, lesbianes, gais i bisexuals només pel fet de ser-ho

QR sobre diversitat sexual de la campanya de Las Naves i Lambda
QR sobre diversitat sexual de la campanya de Las Naves i Lambda / Las Naves
24 de juny 2021 - 08:46

El centre d'innovació Las Naves de l'Ajuntament de València i el col·lectiu LGTB+ Lambda visibilitzen deu punts històrics de la memòria trans valenciana mitjançant codis QR repartits per la ciutat, dins d'una campanya per a exigir la llei nacional en favor dels drets de les persones trans.

Amb el lema "QR contra la LGTBI-fòbia", aquest projecte divulgatiu consisteix en la disseminació de QR aplicats en les voreres amb pintura efímera, de manera que qualsevol persona puga identificar-lo amb un telèfon mòbil i accedir a continguts pedagògics sobre diversitat sexual, de gènere i familiar.

Aquests codis, que redirigeixen a una web amb tota la informació sobre la situació de les persones trans i les seues reivindicacions, es troben als següents punts.

La plaça del Mercat

Va ser el lloc on Margarida Borràs va ser penjada el 28 de juliol de 1460 per la intransigència d'una societat que no entenia que una persona amb cos d'home vestira i s'identificara com a dona.

L'antiga presó model de València

Actualment ocupada pel complex administratiu 9 d'Octubre, va ser on durant la dictadura franquista moltes persones trans, lesbianes, gais i bisexuals van ser tancades en aplicació, primer de la llei de "vagos y maleantes" i a partir de 1970 de la de perillositat i rehabilitació social.

La plaça de la Mare de Déu

És on el 1978, seguint el rastre dels disturbis de Stonewall de nou anys abans i de les manifestacions a Europa i Barcelona, es va produir la primera de moltes concentracions anuals a València amb motiu de l'Orgull. A aquestes concentracions i a la gran manifestació valenciana de 1979 van assistir, des del principi i en primera línia, dones trans i persones no binàries.

L'Hospital General

Que en els anys 80 va ser un dels primers a atendre problemes de salut per infeccions de transmissió sexual i la pandèmia del VIH/sida i a fer estudis de caràcter despatologitzant.

L'avinguda de l'Oest

Com a símbol de la dificultat per a trobar treball per part de les persones trans.

Els CIE (centres d'internament d'estrangers)

Com a llocs on pateixen una especial desprotecció i vulneració dels seus drets elementals.

La plaça Tavernes de la Valldigna

Per a recordar que el Carme sempre ha estat un barri que acull la diversitat.

La plaça de l'Ajuntament

Com el lloc que acull la celebració de l'Orgull hui en dia.

La falla de l'Olivereta

On es van oficiar noces entre activistes LGTBI com a acte reivindicatiu en 2006.

La seu de Lambda

On l'entitat desenvolupa el seu treball d'ajuda a les persones LGTBI. En els seus 35 anys ha tingut nombroses seus en diversos barris per a donar visibilitat a la seua tasca.

La campanya ja és als carrers i coincideix amb el Dia de l'Orgull, aquest 28 de juny dedicat a la defensa dels drets de les persones trans. Amb el lema "Drets trans, drets humans", reclama una llei estatal per a les persones trans i promou activitats en defensa de la diversitat basades en la participació, l'ús de la tecnologia i la narrativa transmèdia. També pretén "acollir un sector de la ciutadania valenciana que està sent víctima del discurs i dels delictes d'odi".

"Cal visibilitzar problemes com que les persones trans sofreixen el 80% d'atur en el sector laboral, el 77% de rebuig a buscar pis o que el 10% de dones trans dormen al carrer. Per això una campanya com aquesta i especialment una llei trans són tan necessàries", reivindica la regidora d'Igualtat, Lucía Beamud.

Aquesta campanya divulgativa s'emmarca en l'estratègia d'innovació de la ciutat Missions València 2030, amb l'ànim de construir una ciutat compartida que aposta pel benestar col·lectiu i la relació entre les persones.

També et pot interessar

stats