Una pensionista desnonada a Alacant reclama a l'Ajuntament una solució: "No podem viure al carrer"

El seu fill discapacitat i ella viuen amb sa germana des de fa vint dies, tres persones en una habitació 

Col·lectius antidesnonaments reclamen la dimissió de la regidora d'Acció Social d'Alacant, Júlia Llopis / À Punt NTC

Maria, una pensionista de 72 anys a qui van desnonar l'1 de febrer a Alacant, ha reclamat a l'Ajuntament una solució residencial i ha criticat que "no s'està complint" el dret a l'habitatge perquè “no hi ha interés de complir-lo”. "No tenim on viure, no podem viure al carrer", lamenta. Afirma que els preus dels lloguers són "elevadíssims" i no pot llogar un habitatge amb 750 euros de pensió, perquè li demanen més de 600 euros. Per això, des que els feren fora de casa a ella i el seu fill discapacitat viuen amb la germana, tres persones en una habitació. 

La dona ha assenyalat que, a pesar que compleixen els requisits que els acrediten com a vulnerables, l'Ajuntament no ha emés un informe d'emergència residencial, que hauria servit per a accedir a un habitatge social per la via d'urgència.

Així s'ha expressat aquest dijous durant la seua intervenció en el ple ordinari de l'Ajuntament, abans de la moció presentada pel grup Unides Podem-EUPV, que demanava la creació d'una comissió no permanent o específica del ple per a l'impuls d'un pla local d'habitatge i emergència residencial.

Ha preguntat a l'equip de govern de la ciutat perquè no els ajuden i perquè no els donen suport, i els ha demanat que deixen d'usar tot el patiment que estan vivint. “Deixen aquesta guerra contra el Consell i treballen a favor de les persones que estem patint desnonaments i no treballen pels interessos d'especuladors", ha reclamat.

Després de la seua intervenció, s'ha votat la moció per a impulsar un pla local d'habitatge i emergència residencial, que ha sigut rebutjat amb 16 vots en contra del PP, Ciutadans i Vox, i ha comptat amb els suports d’UP, PSPV i Compromís.

El portaveu d’UP, Xavier López, ha ressaltat que no hi ha cap justificació perquè l'equip de govern "bloquege l'emissió de l'informe necessari per a tramitar una alternativa residencial" i ha demanat la dimissió de l'edil d'Acció Social, Julia Llopis, per aquest cas de desnonament. Per la seua banda, Rafa Mas, de Compromís, ha lamentat que "el boom dels pisos turístics està picant les persones que volen accedir a l'habitatge", mentre que Dolores Vilchez, del PSPV, ha ressaltat que la futura llei de l'habitatge del govern central "convertirà l'accés a l'habitatge en el cinqué pilar d'estat del benestar".

El consistori culpa la Generalitat

Des de l’equip de govern, el regidor José Ramón González ha acusat els partits de l'oposició d’enganyar els alacantins en aquest tema perquè considera que la responsabilitat és seua, en referència al fet que la Conselleria d'Habitatge està en mans de Podem. Així mateix, la regidora Julia Llopis ha defensat el treball que realitza la seua regidoria per a evitar els desnonaments. En el cas de María, ha indicat que van redactar un informe per a demanar una moratòria, que finalment la jutge no va tindre en compte, una decisió que lamenta.

L'alcalde, Luis Barcala, ha tancat les intervencions abans de la votació i ha demanat a la Generalitat que "faça el seu treball i complisca les seues obligacions". Referent a això, ha mantingut que l'informe de María perquè puga accedir a un habitatge "està emplenat i entregat des d'aquest passat dilluns", per la qual cosa ha lamentat que "no li hagen donat ja una solució, perquè podien fer-ho".

Arran d'aquesta intervenció de l'alcalde, s'han produït les crítiques de diversos col·lectius i associacions veïnals, que havien acudit al ple per a acompanyar María. Barcala els ha demanat que no interrompen les intervencions polítiques en diferents ocasions.

Per la seua banda, el Consell afirma que el dia 2 de febrer reservaren un pis per a Maria i el seu fill, però l'Ajuntament encara no els ha respost. Així ho ha afirmat el secretari autonòmic d'Habitatge i Funció Social, Alejandro Aguilar, que també ha indicat que el consistori alacantí ha tornat a la Generalitat, durant els dos últims anys, al voltant de mig milió d’euros d’ajudes destinades a atendre l’emergència de l'habitatge. Unes ajudes que, afirma, podrien haver contribuït a pal·liar la situació de vulnerabilitat d’aquesta família. 

Informes de vulnerabilitat bloquejats

Abans del ple, el Sindicat de Barri de les Carolines, el Punt d'Informació de Drets Socials i les associacions Karam i Cometas y Sonrisas s'havien concentrat a la plaça de l'Ajuntament per a reclamar el desbloqueig dels tràmits per a l'aprovació dels informes de vulnerabilitat i d'emergència residencial.

Javier González, del sindicat de les Carolines, ha qualificat de "lamentable" la situació de les persones que es veuen obligades a abandonar sa casa, i ha demanat mesures urgents per a solucionar “aquest drama humà” i defensar el dret a un habitatge digne i a la vida d'aquestes persones.

Per la seua banda, Paqui Moya, de l'associació Cometas y Sonrisas, ha detallat que hi ha una normativa sobre l'accés als habitatges per a persones en situació de vulnerabilitat, que preveu la redacció d'informes perquè es puguen concedir les cases, i ha reclamat a l'Ajuntament d'Alacant que els elabore. 

També et pot interessar

stats