La Generalitat sancionarà amb un milió d'euros els fons voltor que assetgen els inquilins

Un decret, que aprovarà el ple del Consell aquest divendres, crearà un registre de grans propietaris per a exercir un "major control sobre la seua activitat"

Les dues finques del carrer Túria València que vol comprar un fons voltor
Dues finques del carrer del Túria, a València, que vol comprar un fons voltor / À Punt NTC

La Generalitat preveu aprovar en el ple del Consell d'aquest divendres a Oriola (Baix Segura) el decret que tipifica l'"assetjament immobiliari", que permetrà sancionar-lo amb quasi un milió d'euros i que posa mesures de protecció als inquilins contra els fons voltor.

El vicepresident segon i conseller d'Habitatge, Héctor Illueca, ha defensat que la normativa envia un "missatge molt clar" amb l'aprovació, com és el de combatre els abusos dels fons voltor i treballar per a protegir la gent. El decret, segons ha explicat, naix com a resposta a les situacions complicades i els casos dramàtics que generen algunes pràctiques, moltes de les quals formaran part de la tipificació d'aquest "assetjament immobiliari". 

Amb la llei es tipifiquen algunes de les conductes més habituals, com la negativa dels fons d’inversió a acceptar el pagament del lloguer amb l’objectiu “de llevar-se de damunt les famílies"; la negativa a fer les reformes necessàries perquè l'habitatge estiga en condicions, i "les conductes que tendeixen a pertorbar el pacífic gaudi dels habitatges per les persones que les habiten". Per a Illueca, les sancions que es tipifiquen són "bastant eloqüents" i, en els casos més greus i que mereixen el màxim retret, s'eleven a 950.000 euros.

Una altra de les qüestions que aborda el decret és la "major transparència" per a les grans forquetes de l'habitatge, que considera que en moltes ocasions estan embolicades en "l’opacitat". Per a això, es vol crear un registre de grans propietaris que serà "de molta utilitat" per a poder exercir un "major control sobre la seua activitat a la Comunitat Valenciana".

Igualment, es regula i es dona "carta de llei" a una unitat antidesnonaments i es crea el procediment d'inspecció per a verificar el compliment de la normativa. Així, donen als funcionaris les "eines" per a actuar i poder dur a terme les inspeccions, així com sancionar les conductes "inacceptables".

El ple del Consell a Oriola també té previst aprovar demanar la paralització cautelar de la retallada del Tajo-Segura fins que es resolga el recurs.

També et pot interessar

stats