La PAH demana al govern que ature les "pràctiques perverses" de la Sareb

Reclamen que les vivendes de l'anomenat banc roín s'incorporen al parc públic: "Si el deute és nostre, si la Sareb és nostra, les cases també"

Protesta de la PAH aquest dimarts a València
Protesta de la PAH aquest dimarts a València / À Punt NTC

La Plataforma d'Afectats per les Hipoteques, al costat d'altres col·lectius socials organitzats entorn de la campanya Pla Sareb, ha convocat aquest dimarts una concentració enfront de la delegació del govern a València. Reclamen a l'executiu que ature les "pràctiques perverses" de la Sareb i que pose a la disposició del parc públic els habitatges de la seua propietat.

Precisament, aquest dilluns el conseller d'Habitatge, Héctor Illueca, va demanar al govern central que la gestió de les 10.000 vivendes valencianes de la Sareb, l'anomenat banc roín, s'incorporen al parc públic de la Generalitat per donar resposta a les 4.000 peticions d'habitatge que hi ha ara com ara a la Comunitat Valenciana.

Els col·lectius integrants d'aquesta campanya han presentat els seus objectius i reivindicacions en un escrit dirigit al president, Pedro Sánchez, que han entregat en diverses delegacions i subdelegacions, com Alacant, Barcelona, Valladolid, Madrid i València, segons han informat els convocants.

Recorden que la Sareb es va crear el 2012 per a comprar actius immobiliaris de caixes d'estalvi i bancs que havien fet fallida en la crisi del 2008, i que es va constituir amb un 45% de capital públic i un 55% de capital d'origen privat de bancs i asseguradores.

Segons lamenten des de la campanya Pla Sareb, "a pesar que la Sareb estava constituïda amb un immens capital públic, el govern s'ha desentés i ha permés a l'entitat desenvolupar pràctiques abusives i especuladores amb milers de desnonaments de famílies vulnerables, amenaces d'expulsió, clàusules abusives en els contractes de lloguer, beneficis a fons voltor i opacitat total".

No obstant això, expliquen "ara la responsabilitat del govern passarà a ser total", ja que a través del reial decret llei 1/2022, del 18 de gener, va començar el procés pel qual l'Estat prendrà el control de l'entitat i s'estableixen les bases per a la seua nacionalització.

Amb aquesta nova situació, aquests col·lectius reclamen a Pedro Sánchez "la fi de les perverses pràctiques de l'entitat" i que s'antepose el dret a l'habitatge. "Si el deute és nostre, si la Sareb és nostra, les cases també", ha explicat el portaveu de la PAH València, José Luis González.

També et pot interessar

stats