Un terratrémol de 4,9 sacseja La Palma, el de més magnitud fins ara
Sánchez, hui de visita a l'illa, ha anunciat que el govern modificarà dimarts el fons de contingència per a accelerar l'arribada de les ajudes aprovades
L'Institut Geogràfic Nacional (IGN) ha detectat aquest dissabte un terratrémol de magnitud 4,9 a Villa de Mazo, a La Palma, a 38 quilòmetres de profunditat i que ha sentit la població.
És el terratrémol de més magnitud des que va començar l'eixam sísmic que va precedir l'erupció volcànica del Cumbre Vieja i que encara continua. En comprovar els punts on s'ha sentit i amb quina força, se li assignarà la intensitat.
Des que a primera hora de la vesprada s'ha registrat un terratrémol de magnitud 4,3, l'IGN n'ha localitzat 30 més, dels quals una desena han superat la magnitud 3.
El comité científic del Pla d'Emeergències Volcàniques de les Canàries (Pevolca) adverteix des de fa dies de la possibilitat que es registren terratrémols d'intensitat VI, considerats "lleument nocius".
En aquests casos poden caure xicotets objectes, els mobles es poden desplaçar i a vegades es poden trencar plats i gots, així com produir-se danys de diversa consideració en edificacions.
De moment no hi ha hagut cap tremolor d'intensitat VI a La Palma, ja que el màxim ha sigut de V.
Per altra part, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat en la visita de hui a l'illa que el Consell de Ministres d'aquest dimarts modificarà el fons de contingència per a accelerar l'arribada de les ajudes aprovades, i que a més solucionaran les demandes dels autònoms. Així mateix, ha dirigit unes paraules de suport a la gent de La Palma, amb qui "estem ara i continuarem estant quan acabe la crisi".
En les últimes hores les diverses colades del volcà s'han alentit, encara que l'erupció continua alimentant-les. Pel que fa a la morfologia del con, s'està generant una recomposició amb xicotets trencaments parcials al vessant nord-oest del con principal. A més, segueixen actius els mateixos centres d'emissió d'aquest divendres amb expulsió de piroclastos de manera contínua.