El volcà de La Palma no dona senyals de parar quatre setmanes després d'entrar en erupció

La colada principal ja ha afectat més de 700 hectàrees i ha destruït vora un miler d'habitatges

Imatge del volcà Cumbre Vieja vist des de la localitat d'El Paso
Imatge del volcà Cumbre Vieja vist des de la localitat d'El Paso / Miguel Calero | EFE

Quasi un mes després que el volcà Cumbre Vieja de La Palma entrara en erupció no pareix que la seua activitat puga cessar prompte. L'última boca es va obrir divendres de vesprada al sud-est del con principal del volcà, i des d'aleshores ha estat emetent cendres i piroclasts, segons ha informat l'Institut Vulcanològic de les Canàries (Involcan).

Mentrestant, les colades del sud de la muntanya de La Laguna continuen evolucionant cap a l l'oest de l'illa de La Palma amb una "enorme aportació d'energia" i ara per ara se situen a una distància de tot just uns centenars de metres de la mar, segons ha informat el director tècnic del Pla d'Emergències Volcàniques de Canàries (Pevolca), Miguel Ángel Morcuende.

La superfície afectada es manté de moment en 743 hectàrees i l'amplària màxima entre les colades és d'uns 2.350 metres. Així mateix, la sismicitat continua en la mateixa zona que en els dies anteriors i a profunditats intermèdies i profundes, per la qual cosa no "hi ha molta preocupació" al respecte, segons Morcuende.

En aquest sentit, l'illa ha enregistrat un total de 40 terratrémols des de la passada mitjanit, un d'ells, el de més magnitud, de 4,3 a la població Mazo. Segons l'Institut Geogràfic Nacional (IGN), aquest moviment es va registrar a 35 quilòmetres de profunditat, i la resta de la sismicitat ha oscil·lat entre 3,4 i 2,4.

D'altra banda, el centre d'emissió que es va reactivar fa un parell de dies continua amb una activitat intermitent, però molt de menor.

Des de l'erupció del volcà el 19 de setembre ja s'han destruït 992 vivendes i vora 200 hectàrees de sòl agrícola, fonamentalment platanars, a més de desenes de quilòmetres de carreteres, conduccions de llum i aigua i diferents edificacions.

Les últimes evacuacions s'han realitzat al municipi de Los Llanos de Aridane, amb uns 800 veïns i veïnes afectats. En total, ja són 7.000 persones les que han hagut de deixar les cases com a mesura preventiva davant la constant activitat del volcà.

Aquest diumenge, el president de Canàries, Ángel Víctor Torres, ha afirmat en l'última jornada del 40é Congrés del PSOE que no s'atreveix a afirmar que el final de l'erupció de La Palma "siga imminent", a pesar que "el major desig" de tots és que "acabe ja".

També et pot interessar

stats