La Palma repeteix un sisme de 4,5 graus

Continuen les efusions de lava del volcà i les autoritats prohibeixen l'accés a La Laguna per Tazacorte per la proximitat de la colada

Una imatge del satèl·lit mostra fum que s'eleva mentre la lava flueix del volcà Cumbre Vieja a l'illa canària de La Palma
Una imatge del satèl·lit mostra el fum que s'eleva mentre la lava flueix del volcà de Cumbre Vieja a l'illa canària de La Palma / Reuters

La xarxa de vigilància volcànica de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN) ha registrat des de les dotze de la nit més d'una vintena sismes a l'illa de La Palma associats a l'erupció del volcà de Cumbre Vieja.

La magnitud màxima es va aconseguir en el municipi de Mazo i va ser de 4,5 en l'escala de Ritcher, a les 07:02 hores, i una profunditat de 36 quilòmetres. A més, a les 02:27 hores se'n va registrar un altre de magnitud 4 al nord de Fuencaliente, a una profunditat de 38 quilòmetres.

En la jornada de dijous es van produir 110 sismes, però el més fort, el de Mazo, es va sentir pràcticament en tota l'illa.

L'últim informe de situació del Departament de Seguretat Nacional (DSN), assenyala que l'erupció continua comportant-se com un mecanisme estrombolià: amb fases explosives i efusives.

Dues grans colades de lava

Recorda que hi ha dues grans colades. La primigènia, amb poca aportació de lava ara com ara, té tres braços: dos al sud de la muntanya de Todoque (un és el que ha format la península de lava en caure sobre les aigües de l'oceà) i un tercer situat per damunt de la muntanya.

La segona colada, que és la que preocupa més en aquests moments, està al nord de la primigènia i es mou en direcció nord-oest amb dos apèndixs: un, que presenta alta intensitat i un recorregut ampli, i un altre, que és el que va travessar ahir en diagonal el polígon industrial en el barri de La Laguna.

L'evolució d'aquest últim va obligar a desallotjar 300 persones en les últimes hores, amb la qual cosa el nombre total d'evacuats des de l'inici de l'erupció s'eleva a 6.800.

Prohibeixen l'accés a La Laguna per Tazacorte

El Cabildo de La Palma ha prohibit aquest divendres l'accés a través de la carretera de Tazacorte al nucli de La Laguna, en el municipi de Los Llanos de Aridane per la proximitat de la colada de lava.

La corporació permet que els veïns evacuats puguen accedir als seus habitatges a recollir béns i objectes personals sempre que els immobles estiguen fora de la zona d'exclusió.

Dilluns es reprendran les classes

Fins al moment es manté l'obertura i l'operativitat de l'aeroport i la Conselleria d'Educació canària ha anunciat que dilluns es reprendran les classes en els centres educatius dels municipis de Los Llanos de Aridane, El Paso i Tazacorte, mesura que afecta 4.606 alumnes i 583 docents.

A més, es troba ja en el port de Tazacorte el vaixell per a subministrar aigua, amb una capacitat de 7.500 metres cúbics diaris per a reg en la zona de la costa del Valle de Aridane.

També et pot interessar

stats