La lava desborda el con principal del volcà de La Palma

Des que començà l’erupció, fa 26 dies, les diverses colades han destruït 1.548 construccions

La lava desborda el con principal del volcà de La Palma / Involcan

La lava ha desbordat el con principal del volcà de La Palma a les 14:15 (hora local) d’aquest dijous, segons ha informat l’Institut Vulcanològic de les Canàries (Involcan). Des de l’inici de l’erupció, el 19 de setembre, les diverses colades han destruït 1.548 construccions i 86 estan afectades, tal com han actualitzat en l’informe diari de Copernicus, el programa d’observació de la Terra des de la Unió Europea. 

La lava ha destruït també 179,3 hectàrees de cultiu, de les quals 92,97 són platanedes, 50,17 vinyes i 12,21 plantacions d'alvocaters. 

Un dels aspectes que més preocupa a La Palma és la sismicitat, que ha augmentat en les últimes hores, després que ahir va disminuir lleugerament. La passada mitjanit l’illa va registrar un total de 60 terratrémols, un dels quals, de magnitud 4,5, a Villa de Mazo, és el més fort fins ara des que va començar l'erupció del volcà, fa 26 dies.

Evacuat per complet el barri de La Laguna

A causa de l’avanç dels dos braços de la colada més activa del volcà, han evacuat per complet el barri de La Laguna, a Los Llanos de Aridane, després d'emportar-se un supermercat i travessar el camp de futbol. Així han evacuat de manera preventiva les persones que encara no havien desallotjat i que, segons el cens, són unes 400.

El director del Pevolca, Miguel Ángel Morcuende, ha insistit que són evacuacions preventives fetes amb prou temps "perquè no se senta atabalat ningú", una decisió adoptada després d'analitzar els mapes de traçabilitat, però és difícil anticipar el lloc per on pot discórrer la lava o si el veïnat podrà tornar si s'alenteix o es deté l'avanç.

En el monitoratge del volcà no s'han registrat grans novetats, excepte una deformació al terreny de cinc centímetres en un moviment vertical detectada en una sola de les estacions.

Les emissions de diòxid de sofre al volcà continuen altes, amb valors de 15.995 tones diàries, i l'altura de la columna de cendres i gasos arriba als 2.600 metres. Tal com avancen els experts, la qualitat de l'aire en les últimes hores es manté bona o raonablement bona, amb alguns mesuraments puntuals més elevats de diòxid de sofre o partícules que continuen aconsellant usar mascareta a Los Llanos de Aridane.

També et pot interessar

stats